Fabel & Feitjes Friday #1

Elke vrijdag vijf fabels of feitjes op het gebied van fitness, voeding of gezondheid.
Vandaag vijf fabels op het gebied van fitness!

  1. Vrouwen moeten niet aan zware krachttraining doen, dan worden ze te breed.

Trust me, als vrouw word je niet meteen een vrouwelijke Arnold Schwarzenegger als aan krachttraining doet en zware gewichten tilt. Krachttraining zorgt er niet voor dat je eruit gaat zien als bodybuilders, sterker nog, het is voor vrouwen onmogelijk om net zo gespierd te worden als mannen. Vrouwen hebben simpelweg niet dezelfde aanleg (hormonaal en fysiologisch) om zo gespierd te worden als onze mannen. Testosteron is het hormoon dat zorgt voor meer spiermassa, en mannen hebben nu eenmaal veel meer testosteron in hun bloed dan vrouwen.

Wat krachttraining wel voor vrouwen kan doen is dat het juist de vrouwelijke vormen verbeterd, waarom denk je dat er een booty-day bestaat? Juist, mooie ronde billen door al die squats mét kilo’s aan de stang. Ass to the grass please!

Ook betekend krachttraining, meer spiermassa, meer spiermassa betekent een hogere energieverbranding, wat (mits je ook je voeding in de gaten houdt) betekent dat je meer vet verbrand en strakker wordt. Euhm.. Ik zie vooral voordelen, wat jij?

foto-05-01-17-18-14-16

  1. Sporten zorgt ervoor dat je afvalt.

Don´t get me wrong,  sporten heeft wel degelijk effect op je lichaam. Maar sporten alleen zal er niet voor zorgen dat jij die overtollige kilo´s verliest. Sporten in combinatie met aangepast voedingspatroon (een calorie tekort) zorgt ervoor dat je afvalt. Maar zet je sporten en voeding tegenover elkaar, dan heeft voeding een groter effect op jouw afvalproces dan sporten.

  1. Als ik veel buikspieroefeningen doe dan gaat het vet op mijn buik wel weg.

Succes daarmee. Not true! Buikspieroefeningen zullen ervoor zorgen dat je spieren dikker worden, maar wil jij een wasbordje, dan zal je je vetpercentage (erg) omlaag moeten brengen. En daar zijn hele trainingen voor nodig (niet alleen buikspieroefeningen) en hiervoor moet je je voeding aan passen (door meer te verbruiken dan je binnenkrijgt). Je kunt beter de grote spiergroepen goed trainen, zoals de benen en de rug. Als je deze spiergroepen goed traint, neemt je spiermassa toe en ga je meer energie verbruiken. Daarnaast pak je automatisch vaak je buikspieren mee als je bijvoorbeeld een squat of deadlift doet.

  1. Door op lage intensiteit te trainen verbrand je meer calorieën.

FABEL! Door intensief te trainen verbrand je juist meer calorieën. Waarom denk je dat HIIT- trainingen (High Intensity Interval Training) de laatste tijd zo populair is? Juist, omdat een half uurtje interval training je stofwisseling een boost geeft (wel tot 50% meer dan bij trainingen op lage intensiteit). Bij HIIT-training duurt de zogenoemde after-burn (naverbranding) langer, omdat je spieren langer de tijd nodig hebben om te herstellen. Dus kom maar op met die HIIT trainingen!

  1. Vet omzetten in spieren.

Tsja, als dit toch eens kon. Maar helaas, dit is ook een fabel. Vetverlies staat namelijk geheel los van spiermassa opbouwen en andersom. Het zijn twee lichamelijke processen die van elkaar losstaan. Door te sporten (cardio en krachttraining), een gezond voedingspatroon en rustmomenten om te herstellen, zal je vet gaan verliezen en spiermassa gaan ontwikkelen. Krachttraining is zeker een goede manier om vet te verliezen en spiermassa op te bouwen, maar dat lichaamsvet ook daadwerkelijk kan worden omgezet in spieren is onmogelijk.

Geef een reactie