Fabel & Feitjes Friday #11

It´s Friday! Het weekend staat weer voor de deur, en dat betekent ook dat er weer een nieuwe Fabel & Feitjes Friday voor jullie klaarstaat. Deze week staat voeding weer op het programma, dus nieuwsgierig of een magnum nou net zoveel calorieën bevat als een pakje boter? Is chocolademelk een goed drankje om te drinken na het sporten? Lees snel verder!

1.Een magnum staat gelijk aan een pakje boter.
Met de zomer in aantocht is dit misschien wel een leuk weetje, het is namelijk een fabel! Kijk, een magnum is niet het meest verantwoorde wat je kan eten. In een magnum zitten ongeveer 260 calorieën en 16 gram vet, in een pakje boter van 250 gram zitten bijna 2000 calorieën en meer dan 200 gram vet!! De vergelijking tussen een magnum en pakje boter gaat dus niet op… Desalniettemin is een magnum natuurlijk niet echt een gezonde optie voor een warm zomerdag…

2. Tarwe is even goed voor je als spelt.
Misschien verassend, maar het is een feit. Het verschil tussen spelt en tarwe is heel klein, daarnaast is spelt niet glutenvrij, dus om deze reden hoef je niet voor speltbrood te kiezen. Wel wordt speltbrood door sommige mensen beter verdragen dan tarwe. Als het gaat om het eten van brood kan je het beste gewoon 100% volkoren brood eten, of dit dan volkoren tarwe of volkoren speltbrood is maakt voor je gezondheid niet zoveel uit.

3. Een oranje paprika bevat meer vitamine C dan een sinaasappel.
Feit! Een sinaasappel staat bekend om zijn hoge dosis aan vitamine C, maar wist je dat een halve oranje paprika al genoeg is voor jou dagelijkse behoefte aan vitamine? Deze groente bevat daarnaast ook veel minder suiker dan een sinaasappel en is rijk aan vitamine A, B, E en K. Dit maakt de oranje paprika één van de meeste gezonde groente die er is!

4. Chocolademelk is een goed post workout drankje.
Feit! Dit zal voor sommigen als muziek in de oren klinken, want het is waar. Je kan beter voor een glas chocolademelk gaan dan voor een sportdrank als Aquarius of AA-Drink. Het drinken van chocolademelk stimuleert het spierherstel en de spieropbouw na het sporten. Chocolademelk bevat veel meer eiwitten dan een normale sportdrank, dit zorgt ervoor zorgt dat je spieren zich herstellen na een training. Daarnaast zitten er suikers en water in chocolademelk, deze vullen de energie en vocht weer aan na het sporten. In short, het is een prima drankje om te drinken na het sporten, echter ligt mijn persoonlijke voorkeur bij bijvoorbeeld een bakje magere Franse kwark met wat granola/havermout of fruit voor na het sporten. Hiermee krijg je ook eiwitten en koolhydraten binnen, maar minder geraffineerde suikers.

5. Gedroogde pruimen hebben een laxerende werking.
Fabel. Pruimen zijn niet beter voor de stoelgang dan bijvoorbeeld een banaan of een appel. In pruimen zit een stofje sorbitol, dit middeltje werd vroeger gebruikt voor een betere stoelgang. Echter zit in pruimen zo weinig van dit stofje dat je wel 20 tot 40 gedroogde pruimen moet eten voordat je echt een effect ziet… Dat zou een tikkeltje overdreven zijn, leuk feitje, één volkoren boterham werkt meer laxerend dan vijf gedroogde pruimen…

 

Geef een reactie