Fabel & Feitjes Friday #13

Fitness & sport! Dat zijn the main topics van de Fabel & Feitjes Friday van deze week! Hoe kan je het beste trainen, met of zonder schema? Moet je gaan touwtje springen vs. hardlopen om wat af te vallen? Lees snel verder en find it out yourself!

1.Trainen zonder plan staat je progressie in de weg.
Feit.
Als je naar de sportschool gaat zonder plan train je minder effectief. Je bent sneller geneigd om af te haken als je gaat freestylen in de gym, helemaal als je een drukke dag hebt gehad. Op drukke dagen zit je hoofd vol om goed na te denken over je trainingsprogramma. Heb op deze dagen van te voren al een programma gemaakt, dan kan je je workout juist gebruiken om je hoofd leeg te maken in plaats van je hoofd te breken over welke oefening en hoeveel herhalingen je moet doen… Bedenk wat je wilt bereiken met je trainingen en stel je programma hierop aan om je doel te bereiken. Zo train je een stuk effectiever!

2. Touwtje springen is effectiever voor het afvallen dan hardlopen.
Fabel! Wil jij je spieren versterken en graag wat afvallen? Dan is hardlopen net iets effectiever dan touwtje springen. Bij hardlopen gebruik je meer delen van je lichaam dan bij touwtje springen, en over het algemeen geldt dat hoe meer je je lichaam betrekt bij het sporten, hoe beter dat is voor het versterken van je spieren… Meer spieren zorgen voor een hogere stofwisseling in rust, which means een hogere verbranding.

Touwtje springen is echter wel heel effectief om snel op hoge intensiteit te trainen! Je hartslag gaat snel omhoog, het verbeter je uithoudingsvermogen, snelheid en je hebt een hele intensieve workout die maar weinig tijd kost. Een combinatie van hardlopen en touwtje springen zou dit ideaal zijn. Let je dan ook op je voeding dan ga je uiteindelijk afvallen, want afvallen is niets minder dan meer verbruiken dan je inneemt.

 

3. Vrouwen moeten anders (kracht) trainen dan mannen.
Fabel. Vrouwen en mannen trainen vaak anders, vrouwen trainen vaker de billen en benen voor mooie gespierde billen, waar mannen misschien liever een extra setje voor hun bovenlichaam pakken. De manier van trainen hoeft echter niet anders te zijn; de intensiteit, herhalingen etc. kunnen gewoon hetzelfde zijn. Er is geen manier van trainen geschikter voor mannen of geschikter voor vrouwen!

4. Een foamroller kan helpen spierpijn te verminderen.
Feit! Een foamrollen is een techniek waarmee je je spieren kan losmaken. Je kan dit doen door bijvoorbeeld met je kuiten, hamstrings, billen of bovenbenen over de foam roller heen te bewegen (op YouTube vind je verschillende filmpjes over welke oefeningen je precies kan doen).
Je kan foam rollen zien als een soort massage. Door een foam roller te gebruiken vóór je training warm je je spieren voor een training goed op. Gebruik je hem na je training dan kan het helpen om stijfheid en spierpijn tegen te gaan. Het is dus zeker een goed middel om je spieren goed los te maken en spierpijn te verminderen! Alleeen…. er zit één grote maar aan foam rollen. Iedereen die wel eens een foam roller heeft gebruikt kan dit beamen, want het kan namelijk behoorlijk pijnlijk zijn. Helemaal als je precies met de roller over het pijnpunt van je spier gaat. Auw…. Niet prettig. Je zal hier in het begin eventjes aan moeten wennen, maar daarna heeft het vele voordelen!

5. Van water drinken tijdens het sporten kan je sneller kramp krijgen.
Fabel!
Kramp is een teken van uitdroging, dus als je kramp krijgt dan heb je juist te weinig gedronken. Zorg er voor dat je de hele dag door, dus niet alleen tijdens je workout, goed blijft drinken, zo kan je kramp voorkomen!

Geef een reactie