Fabel & Feitjes Friday #14

Another friday, another blog! Nummer 14 alweer! Deze week staat weer helemaal in het teken van voeding. Bevat donkere koffie meer cafeïne dan lichtere? Moet je 6 kleine maaltijden per dag eten? Keep on reading, and find it out yourself!

1.Intermittent Fasting helpt je bij het afvallen.
Feit & Fabel. Intermittent Fasting (IF) is geen dieet, maar meer een soort eetpatroon. Je wisselt hierin periodes af van eten en vasten. Je eet bijvoorbeeld in de periode van 12h ’s middags tot 20h ’s avonds, de overige 16 uur eet je niet. Dit betekent overigens niet dat je alles kan eten in die periode van acht uur! Als je wilt afvallen moet je zorgen voor een negatieve energiebalans, een op- en aftreksommetje van calories in versus calories out. Dus meer verbruiken dan je binnenkrijgt.

Waarom Intermittend Fasting dan kan helpen? Stel iemand wil graag wat afvallen, haar caloriebehoefte is berekent en komt op ongeveer 1900 calorieën. Ze gaat hier iets onder zitten om wat af te vallen, neem 1700 calorieën per dag. Eet je dan 5 maaltijden verdeelt over de gehele dag, dan eet je per maaltijd ongeveer 340 calorieën. Doe je aan Intermittend Fasting, dan eet je bijvoorbeeld maar drie maaltijden van ongeveer 566 calorieën. Je kan dus meer eten per maaltijd. Sommige mensen vinden het prettiger om grotere maaltijden te eten, zodat zij langer vol zitten.

Maar is het dan niet slecht om een langere tijd niets te eten? Nee. Dit maakt niet uit. Je lichaam zal niet overgaan op een spaarstand als het bijvoorbeeld 16 uur niets eet. Je lichaam kent geen 24-uursklok zoals wij die kennen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Verder heeft Intermittend Fasting volgens onderzoeken ook verschillende gezondheidsvoordelen, zoals een verhoging van je stofwisseling, een gunstige verandering van je hormoonhuishouding, verbetering van celvernieuwing.. En zo zijn er nog meerdere voordelen. Teni van Fitbeauty.nl heeft hier een hele blog aan gewijd (klik hier voor een uitgebreide blog over Intermittend Fasting).

Mijn conclusie, voor mij persoonlijk is Intermittend Fasting geen fijne manier van eten. Als ik ’s ochtends opsta heb ik al trek en kijk ik al uit naar mijn bakje kwark of havermout. Ik zou er niet aan moeten denken om dan nog tot 12h of 14h te moeten wachten met eten. Maar ik kan mij wel voorstellen dat dit voor mensen een prettige manier van eten is, als je bijvoorbeeld moeite hebt met ontbijten dan kan dit een goede manier zijn, omdat het dan al meer bij jou eetschema past. Maar nogmaals herhaal ik: aan het einde van de dag gaat het om calories in versus calories out. Eet je meer dan je verbruikt, dan kom je aan. Is dit in evenwicht, dan zal je op gewicht blijven en eet je minder dan je verbruikt, dan val je af.

2. Van het eten van bleekselderij val je af.
Fabel! Jammer, maar helaas. Het eten en verteren van bleekselderij kost het lichaam meer energie, dan de calorieën die je binnenkrijgt. Je kan dus veel bleekselderij eten, want je zal er niet snel van aankomen. Het kan je helpen bij afvallen, doordat het wel vullend is en een verzadigd gevoel geeft. Dus je eet minder de rest van de dag. Maar van het eten van bleekselderij an sich ga je niet direct afvallen.

3. Je kan beter vijf kleine maaltijden per dag eten dan drie grote.
Fabel. Zie ook het stuk hierboven. Doe vooral ook waar jij je prettig bij voelt! Eet jij liever grote maaltijden die je lang en goed vullen, prima! Neem jij liever om de 2-3 uur een kleinere maaltijd, ook goed! Beide manieren hebben z’n voor- en nadelen. Voordeel van drie grote; je eet grotere maaltijden, dus je zit langer vol (mits je voldoende groente en vezels bij deze maaltijd neemt). Daarnaast zijn we in Nederland erg gewend geraakt om tussendoortjes te nemen, ook al hebben we eigenlijk helemaal geen trek. Het is goed om hierbij stil te staan en te eten wanneer je ook daadwerkelijk trek hebt en niet omdat ‘het erbij hoort’. Een nadeel is dat doordat je geen tussendoortje meer neemt, je zin krijgt in lekkere trek en toch gaan snaaien. Waak hiervoor.
Een voordeel van zes kleine maaltijden; je bent minder geneigd te snaaien doordat je elke 2-3 uur wat eet, daarnaast geeft het je ritme. Dit is vooral handig voor mensen die weleens ‘vergeten te eten’. Nadeel is dat er veel ongezonde tussendoortjes op de markt zijn; kijk maar eens rond in de supermarkt of bij een tankstation, ze liggen er vol mee. Het is soms lastig om gezonde keuzes te maken. Wil je deze manier toepassen; neem dan je eigen tussendoortjes mee en bereid dit goed voor!

Conclusie: Iedereen heeft zijn eigen manier van eten en je moet vooral doen wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Belangrijk is wel dat je op regelmatige tijden eet, dus of dit nou om 8h, 12h en 18h is of om 8h,11h,14h,18h en 21h is maakt niet uit!

4. Mildere koffie bevat meer cafeïne dan donkere koffie.
Feit! Het lijkt logisch, des te donkerder de kleur van de koffie, hoe meer cafeïne hij bevat. Het volgende geldt; hoe donkerder de bonen, hoe meer smaak, maar dit betekend des te minder cafeïne. Dit komt doordat bij donkere bonen meer cafeïne verbrand wordt tijdens het branden van de bonen. Dus, heb je een shotje cafeïne nodig, dan kan je beter gaan voor een mildere koffie(kleur).

5. Melk kan je beter vermijden omdat het hormonen bevat.
Fabel. Er zitten inderdaad wat hormonen in melk, maar deze hoeveelheid hormonen is onzichtbaar klein. Als je elke dag duizend liter melk zou drinken, dan krijg je pas een risicovolle hoeveelheid van deze hormonen binnen…

 

One thought

Geef een reactie