Fabel & Feitjes Friday #20

Nummerrrr 20! Weer vijf Fabels/Feitjes, deze keer met betrekking tot voeding! Kan je gewone olijfolie overal voor gebruiken in de keuken? Is light pindakaas gezonder dan de normale variant? Check it out yourself!

1. Een mango bevat meer vitamine C dan een sinaasappel.
Feit! Een halve mango bevat net zoveel vitamine C als een sinaasappel, dus met een hele ga je hier ver overheen. Daarnaast zitten mango vol met bètacaroteen, vitamine A, kalium, magnesium en nog tig andere vitamines en mineralen. Dit alles maakt dat een mango niet alles super lekker is, maar ook nog eens harstikke gezond! Maar let wel op, in een mango zit wel veel (fruit)suiker. Houd het daarom bij twee porties fruit per dag, dan zit je save!

2. Gewone olijfolie kan je gebruiken voor zowel warm- als koud gebruik.
Fabel. Het hangt af van de soort olijfolie. Olijfolie bevat veel onverzadigde vetten, vitamines, minderalen en andere gezond stoffen, alleen blijven deze alleen overeind als je het niet verhit. Dus gewone olijfolie is geschikt voor koud gebruik (bijvoorbeeld in een saladedressing.  Extra vierge olijfolie kan je beter gebruiken voor warm gebruik!

3. Eten van een kleiner bord helpt je om minder te eten.
Feit! Uit onderzoek blijkt dat mensen minder eten als ze een kleiner bord hebben. Je houdt hier eigenlijk je hersenen mee voor de gek, het heeft allemaal te maken met de proporties. Je portie ziet er namelijk groter uit wanneer je dit op een klein bord legt, dan wanneer je het op een groot bord legt. Je ziet een vol bord en je hersenen verwerken dit ook zo, hierdoor hou je jezelf voor de gek. Je denkt dat je veel meer eet, omdat je bord helemaal vol ligt, terwijl je misschien dezelfde portie eet. Dit is één van de meest bekende trucs om minder te eten.

4. Light pindakaas is gezonder dan normale pindakaas.
Fabel! Zitten er minder calorieën in light pindakaas, ja. Maar is het ook gezonder? Nee! In light pindakaas zitten minder calorieën, maar ook minder pinda’s en eiwitten. Daarnaast is aan light pindakaas maltodextrine toegevoegd, wat een suikervervanger is. Ondanks dat dit stofje licht verteerbaar is en weinig calorieën bevat, kan het wel een negatief effect hebben op je bloedsuikerspiegel en darmbacteriën… In light pindakaas zitten meer suikers (door de maltodexrine) en minder vezels dan in normale pindakaas. Conclusie: als je kijkt naar voedingswaarden dan steekt normale pindakaas met stok en schouders boven de light pindakaas uit. Meer eiwitten en vezels en veel minder suiker dan de light versie! Wil je het helemaal goed doen? Ga dan voor 100% natuurlijke pindakaas. Alleen pinda’s, geen andere toevoegingen.

5. Suiker heeft meer dan 100 soorten benamingen.
Feit! Huh, what? Jaaa.. Suiker heeft ongeveer 140 soorten benamingen. Je wordt dus aardig voor de gek gehouden.. Want soms staat er op één etiket wel vijf soorten suiker… Wist je al dat er zelfs aan broodbeleg zoals kipfilet etc. suiker wordt toegevoegd?!
Een kleine greep uit de benamingen: Suiker, Agavenectar, Agavesiroop, Ahornsiroop, Dextrose, Fruitconcentraat, Fruitextract, Fructose, Fructose-invertsuikerstroop, Fructosesiroop, Fructosestroop, Glucose, Glucosesiroop, Glucosestroop, Glucose-fructrosestroop, Maltodextrine, Maltose, Moutstroop, Saccharose, Sucrose…. Enzovoorts, enzovoorts….

Geef een reactie