Another Friday, another blog! Deze week lees je veel over hormonen. Hormonen spelen een rol bij tig lichaamsprocessen; noem maar een proces en er zijn vaak wel één of meerdere hormonen die hier verantwoordelijk voor zijn of een rol bij spelen. Kunnen hormonen bijvoorbeeld het afvallen in de weg staan? Hebben hormonen invloed op eetbuien, vetopslag en energie levels? Lees snel verder, and find it out yourself.
1. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat het je niet lukt om af te vallen.
Feit. Een verstoorde hormoonhuishouding kan een reden zijn waarom je geen grammetje verliest, terwijl je wel goed en gezond eet en lekker aan het sporten bent. De hormonen cortisol, testosteron, leptine, ghreline en oestrogeen kunnen ervoor zorgen dat het niet lukt om af te vallen.
2. Alleen bij mannen komt het hormoon testosteron voor.
Fabel. Ondanks dat dit hormoon ook wel het mannelijke hormoon wordt genoemd, produceren zowel mannen als vrouwen testosteron. Bij mannen alleen in meerdere mate dan bij vrouwen. Testosteron zorgt voor spieropbouw, meer energie en een verhoogd libido. Het lichaam minder testosteron aanmaken wanneer je ouder wordt of, bij vrouwen, bepaalde anticonceptie gebruikt. Je kan je dus voorstellen dat dit ook het afvallen in de weg kan staan. Je stofwisseling vertraagd, je hebt een verminderde spiermassa, overtollig vetmassa en minder energie.
3. Te veel vetopslag rond de buik kan het gevolg zijn van een hormoon.
Feit. Dit ligt wel iets genuanceerder, dus voordat je je hormonen de schuld gaat geven van je buikje volgt hier een uitleg. Het hormoon cortisol kan vetopslag in jouw buikstreek stimuleren. Cortisol is het hormoon dat onder ander verantwoordelijk is voor het reageren op stress, stimuleert energie, verminderd vermoeidheid en verhoogt je zin in suiker. Heb je veel stress (lichamelijke stress door te veel trainen, of mentale stress) dan wordt er te veel cortisol aangemaakt en wordt er meer vet opgeslagen rondom je buik.
4. Crash diëten kunnen je hormonen flink in de war schudden.
Feit. Nog een reden om alle (crash) diëten de deur uit te gooien. Ga jij op een crashdieet, dan wordt je gehele hormoonhuishouding, en met name het hormoon leptine, flink verstoord. Leptine is het hormoon dat je eetlust reguleert. Leptine stuurt een signaal naar je hersenen wanneer je vol zit. Leptine zit in vetcellen, wanneer deze cellen minder worden (wanneer je vet verliest), krijgen je hersenen minder snel een signaal dat je vol zit. Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je minder reageert op leptine. Het hormoon werkt dan niet goed meer. Samengevat; door te weinig leptine (door een crashdieet) zal het lichaam ‘zuinig’ omgaan met energie, waardoor vet wordt opgeslagen en afvallen moeilijk wordt gemaakt. Te veel leptine zorgt ervoor dat het lichaam ongevoelig kan worden voor leptine. In beide gevallen is er zowel geen gevoel van verzadiging, en het lichaam verbrandt weinig vet.
5. Een vrouw heeft tijdens haar menstruatie vaak meer zin in vet- en suikerrijk eten.
Fabel. Oke, oke.. dit ligt natuurlijk voor iedereen anders. Maar over het algemeen is een vrouw het gevoeligst voor eetbuiten als het hormoon oestrogeen (wat verantwoordelijk is voor je menstruatiecyclus) rustig is. Dit is vlak voor de menstruatie. Best interessant toch?