Fabel & Feitjes Friday #27

Feel good food! Daar gaan we het deze week over hebben! Je voeding heeft namelijk effect op je humeur in zowel positieve als negatieve zin. Wist je bijvoorbeeld dat vanilleyoghurt een positief effect heeft op je humeur, en wel om een bijzondere reden! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

1. Pure chocolade kan stress verminderen.
Feit! Pure chocolade bevat veel resveratrol, dit is een antioxidant dat bijvoorbeeld ook in de schil van druiven zit. Dit antioxidant stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen en dit stofje bepaald hoe we ons voelen, of we rustig, kalm en gelukkig zijn. Eet ongeveer 30 gram pure chocolade (minimaal 80%) per dag en dan kan je de voordelen al merken!

2. Door bananen te eten, word je gelukkiger.
Fabel. Het eten van bananen zou ervoor zorgen dat serotonine wordt aangemaakt, echter is dit effect volgens onderzoek erg klein. Echter zit in bananen zit veel vitamine B6. Deze vitamine heb je nodig om de productie van serotonine (dat feel good stofje van hierboven) te stimuleren. Dus, eet veel bananen, bananen zijn gezond! Niet alleen omdat ze deze vitamine B6 bevatten, maar ook omdat ze rijk zijn aan kalium. Deze stof helpt ons bloeddruk op peil te houden. Win-win! Het effect is erg klein en misschien wel te verwaarlozen, maar alle kleine beetjes helpen toch?

3. Vanilleyoghurt heeft een positief effect op je humeur.
Feit! Wist je dat de geur van vanille agressiviteit verlaagt (evenals de geur van sinaasappels) en een ontspannende werking heeft? In yoghurt zitten veel calcium en probiotica. Laat calcium nou net een positieve invloed hebben op ons humeur, doordat zij een signaal te geven om neurotransmitters vrij te maken die ons een goed gevoel geven. Probiotica leveren op hun beurt een positieve bijdrage aan verbetering van ons humeur, vermindering van angst en depressie. |
Combineer dus vanille met yoghurt en 1 +1 = ….

4. Pittig eten stimuleert de aanmaak van serotonine.
Feit. Serotonine wordt aangewakkerd door pittig eten.  Andere redenen om wat meer spicyness toe te voegen aan je maaltijden: het geeft je stofwisseling een boost, het kan hoofdpijn verminderen en het kan ontstekingsremmend werken!

Andere voedingsmiddelen die stress kunnen verminderen zijn; zalm of andere vette vis, snijbiet, zwarte thee, rode paprika, bonen en pompoenpitten.

5. Van suikerrijk eten word je happy.
Fabel. Hmm… dubieus.. Op de korte termijn kan een donut, muffin of ander snoepgoed erg satisfying zijn, en je moet hier ook vooral van genieten af en toe. Maar wees je ervan bewust dat op de lange termijn, te veel suiker je humeur negatief beïnvloedt. Kenmerken zijn; je lusteloos voelen, moe, agressie en snel geïrriteerd.  Door overmatig veel suiker te eten kan je stofwisseling kan flink van slag raken, je bloedsuikerspiegel flink kelderen, en ook je energielevel gaat naar beneden!

Geef een reactie