De vitamientjes, daar gaan we het vandaag over hebben in deze 30e F&F! Kan je een teveel aan vitamines binnenkrijgen? Welke vitamine is waar goed voor en waar zit het in? Find it out yourself en lees lekker verder!
1.Vitamines blijven onder alle omstandigheden gelijk.
Fabel. Vitamines zijn eg gevoelig voor omgevingsfactoren zoals licht, water, temperatuur en lucht. Foliumzuur en vitamines C verliezen bijvoorbeeld hun goede eigenschappen in een warme, lichte en vochtige omgeving. Tip: bewaar je fruit, groente (en eventueel voedingssupplementen) altijd op koele, donkere en droge plaatsen!
2. Vitaminesupplementen zijn net zo goed voor je als vitamines in groente en fruit.
Fabel. Oke, dit is misschien een inkoppertje voor de meeste mensen. Maar je kan beter een goed uitgebalanceerd voedingpatroon hebben waarbij je je vitamines en mineralen voornamelijk uit je voeding haalt en niet uit supplementen. Vitamines in een pilletje worden ten eerste in veel mindere door ons lichaam opgenomen dan vitamines in groente en fruit. Ten tweede zitten er in een vitaminepil nauwelijks tot geen vezels. Je mist dus een heleboel goede eigenschappen van groente en fruit. Supplementen moeten een toevoeging zijn op je voedingspatroon en zeker geen vervanging van….
3. Mensen met een lichte huid maken sneller vitamine D aan, dan mensen met een donkere of getinte huid.
Feit! Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Dit komt doordat UV licht (van de zon) minder goed door de huid dringt bij een getinte of donkere huid dan bij een lichte huidskleur. Zonnebrandcrème heeft ongeveer hetzelfde effect als een getinte of donkere huis; het blokkeert/ verminderd de aanmaak van vitamine D.
4. Een teveel aan vitamines kan niet.
Fabel! Een tekort aan vitamines is niet goed, maar een teveel is ook zeker schadelijk! Een teveel aan vitamine C of zink kunnen bijvoorbeeld zorgen voor diarree, buikkrampen of misselijkheid. En zo kan te veel selenium leiden tot haaruitval, vermoeidheid en zelf zenuwbeschadiging. Te veel aan vitamine B6 leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of zelfs ernstige zenuwpijn in de handen en voeten. Hmmm… Hier moet je dus ook mee oppassen.
De meeste mensen krijgen echter niet te veel aan vitamines binnen, maar het is wel belangrijk om in de gaten te houden. In het bijzonder voor speciale doelgroepen; een overdosis aan vitamine A tijdens de zwangerschap kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor de baby (de kans op een baby met een aangeboren afwijking wordt groter).
Welke vitamine is waar goed voor (vitamine A t/m E)?
- Vitamine A: Versterkt het afweersysteem
- Vitamine B : Belangrijk voor de stofwisseling
- Vitamine C : Is van belang voor je hormoonhuishouding en de opname van ijzer
- Vitamine D : Belangrijk voor de opname van calcium; versterken van botten en gebit
- Vitamine E : Zorgt voor betere opname van vitamine A en de opbouw van cellen
Waar zit het dan in?
- Vitamine A komt veel voor in vis, melkproducten en boter (margarine, halvarine en bak- en braadproducten). Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen (zoals wortels, zoete aardappel en pompoen), dat door het lichaam naar wordt omgezet in vitamine A.
- Vitamine B zit onder andere in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten, vis, eieren, kaas , volkorenproducten en peulvruchten.
- De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels (bijvoorbeeld in sinaasappels, paprika, kiwi en aardbeien).
- Vitamine D wordt vooral uit zonlicht opgemaak, maar ook zalm, een gekookt ei, roomboter en halfvolle melk dragen hun steentje bij.
- Vitamine E vind je vooral in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.