Fabel & Feitjes Friday #31

Foodcravings.. Het wordt omschreven als een hunkering naar bepaald voedingsmiddel dat moeilijk te weerstaan ​​is… Meestal zijn dit geen gezonde foodcravings naar een appeltje, komkommerschijfje of tomaatje, maar dan wil je gewoon een reep chocola in je mond stoppen of een pizza naar binnen schuiven… Laten we vandaag  deze foodcravings eens onder de loep nemen! Wat is het? Waar komt het vandaag en waar heb je nu eigenlijk echt behoefte aan.

1. Wanneer je je flauw voelt, kan je beter wat snelle suikers tot je nemen.
Fabel! Wanneer je zin hebt in suiker (en je wat flauw voelt) betekent dit dat je energie niveau erg laag is. Vaak heb je laat op de dag of aan het einde van je werkdag zoete trek, dit is ook logisch omdat je energielevel dan lager is dan bijvoorbeeld in de ochtend. Neem in plaats van zoet iets met langzame koolhydraten met een vetbron of eiwitbron. Zoals magere kwark met wat fruit of een volkoren cracker met pindakaas etc. Dit geeft je energielevel een boost, maar is minder slecht voor je dan snoep.

2. Je zin in chocola voordat je ongesteld moet worden heeft een logische verklaring.
Feit! Heb je zin in chocola? Dan heb je waarschijnlijk te weinig magnesium binnengekregen. Wist je dat je magnesiumlevel daalt vlak voordat je ongesteld moet worden? Hmm.. Valt er nu iets op zijn plek? Verklaart een hoop hé! Neem pure chocola (meer dan 75%) gecombineerd met bijvoorbeeld zonnebloempitten! Deze combi doet je magnesiumlevel stijgen.

3. Bij zoute trek kan je beter ook iets hartigs nemen zoals zoute nootjes, kaas etc.
Fabel! Heb je zin in iets zouts? Waarschijnlijk heb je dan te weinig water gedronken. Uit onderzoek blijkt dat zout het lichaam helpt om water vast te houden, dus we hebben juist behoefte aan zout wanneer we eigenlijk vocht nodig hebben.. Klinkt best logisch toch? Dus blijf nog maar even van de zoutjes af, en drink water (vooral nu het zomer is!) Heb je ontzettend zin in een blok(je) kaas, dan heeft je lichaam behoefte aan Calcium of Omega-3.

4. Je cravings naar brood betekenen dat je een mood-boost nodig hebt.
Feit! Heb je behoefte aan pasta en brood? Dan heb je een goed gevoel nodig! Deze koolhydraten stimuleren namelijk het hormoon serotine, en dit hormoon is nu net het feelgood hormoon. Ga iets compleets anders doen dan eten, maar ga even lekker ontspannen! Maak jezelf helemaal relaxed en zet de craving even uit je hoofd!

5. Je craving naar een roomijsje betekent dat je behoefte hebt aan gezonde vetten.
Feit. Storm dus niet meteen naar de supermarkt voor een bak Ben & Jerry’s, maar neem eens een handje met ongezouten noten.

Maar hey… Af en toe met een bakje ijs of een patatje is helemaal niets mis, zaak is om niet te snel toe te geven aan je cravings en eerst eens te kijken naar wat je lichaam eigenlijk nodig heeft! Voor elke ongezonde craving is er wel een gezonder alternatief te bedenken, waar de mineralen en vitamines inzitten die je lichaam op dat moment zoekt.

Geef een reactie