Numberrr 33! Vandaag lees je over superfoods & bewerkte voeding! Kan je nooit genoeg eten van super foods? Beter een salade of brood als lunch? Lees snel verder!
1. Als ik super gezond eet en kies voor producten met een hoge voedingswaarde dan kan ik er nooit te veel van eten.
Fabel! Eet jij meer dan dat je verbruikt, dan ga je aankomen, ook al eet je super healthy voedingsmiddelen (super foods) zoals avocado, noten, vette vis etc. Deze voedingsmiddelen zijn heel gezond, maar bevatten ook veel vetten en calorieën. Je kan hier dus niet onbeperkt van eten. Neem van deze producten kleinere porties en vul deze aan met groente en fruit, hier zitten relatief weinig calorieën in, maar vullen wel!
2. Ik kan beter met een salade lunchen dan met boterhammen als ik wil afvallen.
Feit/fabel. Het ligt eraan wat je allemaal in die salade doet natuurlijk. Even ter vergelijking; in een zak sla en tomaten/komkommer zitten nauwelijks calorieën, dus hier kan je niet de mist mee ingaan. Maar vul jij je salade met een hele avocado (350 calorieën), wat feta of geitenkaas (zo’n 100 calorieën), een handje noten of zaden (180 calorieën) en wat dressing van olijfolie ( 1 eetlepel is 90 calorieën), dan zit je al gauw op 800 (!) calorieën. Bijna evenveel als een pizza! Zet hier twee boterhammen met kaas tegenover, dan kom je op zo’n 300-400 calorieën, dat is dus de helft.
Ik ben zelf een voorstander van lunchen met salades, omdat dit mij beter vult dan een boterham. Ik probeer wel te kiezen voor magere producten en producten laag in calorieën, zoals veel groente, 100 gram gerookte kip/tonijn (uit blik op waterbasis)/ een gekookt ei etc. Een dressing maak ik altijd met 1 eetlepel magere kwark en 1 eetlepel naturel tuinkruidendressing. Eventueel een kwart of halve avocado of een klein handje noten/zaden. Hiermee kom je op zo’n 250-400 calorieën, maar het verzadigd mij meer dan brood.
3. Superfoods heb je nodig om extra vitamines binnen te krijgen.
Fabel. De basis ligt bij een gezond en natuurlijk voedingspatroon. Heb je dit voor elkaar gekregen dan krijgt je voldoende voedingsstoffen binnen! Vergis je niet dat veel ‘normale’ producten zoals blauwe bessen, zoete aardappel, boerenkool etc ook al superfoods zijn, omdat ze mega veel vitamines, antioxidanten en mineralen bevatten! Je hebt geen chiazaad of andere dure producten nodig voor een gezond voedingspatroon. Voel jij je er prettig bij dan moet je dit vooral blijven doen! Ik zelf eet ook af en toe nog producten als chiazaad, hennepzaad etc, maar veel minder dan een aantal jaren geleden en ik ben er niet ongezonder op geworden. Eet gezond, puur en gevarieerd!
4. Alle bewerkte voeding kan je beter laten staan.
Fabel. Huh, maar met zei je nog eet zo natuurlijk en puur mogelijk.. Ja that’s right! Maar vergeet niet dat magere kwark, yoghurt of kaas ook bewerkte voedingsmiddelen zijn.
Wat is een bewerkt voedingsmiddel dan?
” Voedingsmiddelen zijn bewerkt als het één of meerdere bewerkingen heeft ondergaan. Het product is van zijn natuurlijke staat veranderd, door bijvoorbeeld invriezen, inblikken, koelen, uitdrogen, koken, vrij maken van ziektekiemen etc.”
Dus een gekookte aardappel is ook al een bewerkt voedingsmiddel? In feite wel. Je kan nog weer onderscheid maken tussen bewerkte voedingsmiddelen en sterk bewerkte voedingsmiddelen en die laatste kan je inderdaad beter laten staan. Bewerkte producten herken je vaak aan een ellenlange ingrediëntenlijst met allemaal woorden die je nauwelijks uit kan spreken. Check maar eens de achterkant van een willekeurig product uit de supermarkt zoals chips, koekjes, sauzen etc. Man man, een half boekwerk. Kies voor producten met geen of een ingrediëntenlijst van max 5 ingrediënten en dan zit je goed!