Let’s talk about… bread! Brood is de laatste jaren een veel besproken voedingsmiddel, want je zou er een broodbuik van krijgen, het zou slecht voor je zijn etc etc. Laten we daarom eens wat Fabels & Feitjes op een rijtje zetten over brood!
1. Speltbrood is veel gezonder dan gewoon brood.
Fabel! Het aantal vitamines en mineralen in tarwe en spelt vergelijkbaar. Speltbrood heeft ook niet minder koolhydraten dan normaal volkorenbrood. Het voordeel van speltbrood is dat het puurder is dan gewone tarwe. Spelt is een oergraan waar minder mee gemanipuleerd is. Speltbrood is een gezonde keuze, maar let hierbij wel op dat je voor brood gaat van 100% spelt, een speltbrood hoeft namelijk niet voor 100% van spelt gemaakt te zijn om als speltbrood verkocht te mogen worden. Verder zijn de meeste speltbroden niet volkoren, en laat nou juist volkorenmeel veel voedingsstoffen en vezels bevatten. Kies volkoren speltbrood van 100% spelt en je zit helemaal goed!
2. Brood zorgt voor een broodbuik.
Fabel. Een fabel is dat gluten in brood ervoor zou zorgen dat je vet rond je taille gaat opslaan, niet waar dus! Er is een onderzoek gedaan bij mensen met een glutenallergie. Zij gingen een langere tijd glutenvrij eten. Hierdoor hadden zij minder symptomen van hun allergie, maarrr.. hun gewicht nam juist toe! Brood alleen zal dus niet zorgen voor een broodbuik!
3. Als je wilt afvallen kan je beter brood uit je voedingspatroon halen.
Fabel! Als je een hele productgroep uit je voedingspatroon haalt en hier niets tegenover zet, dan zal je inderdaad afvallen, maar dat komt omdat je dan waarschijnlijk minder eet dan je verbruikt en niet zozeer omdat je geen brood meer eet. Volkorenbrood is een gezond product met veel voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels. Het past goed binnen een gezond voedingspatroon! Volkoren brood hoef je dus echt niet te laten staan als je wilt afvallen. Afvallen gaat om dat ene rekensommetje; calories in versus calories out.
4. Meergranenbrood bevat veel vezels.
Fabel! Meerganen zegt het al, meerdere granen. Meergranenbrood is gemaakt van verschillende soorten granen zoals, tarwe, rogge, boekweit, rijst, gerst, mais, haver. Vaak bevat het brood iets meer vezels dan wit brood, maar lang niet zoveel als volkorenbrood! Het vezelrijke vliesje wordt namelijk bij deze granen verwijderd, dus minder vezels dan volkorenbrood. Daarnaast zij sommige meergranen (erg donkere) broden vaak zijn gekleurd met een moutextract en bestaan ze eigenlijk voornamelijk uit wit meel. Check dus de ingrediëntenlijst!
5. Als je veel brood eet, krijg je te veel zout binnen.
Fabel en feit. Dit hangt af van wat je de rest van de dag eet. In brood zit redelijk wat zout, simpelweg omdat dit nodig is om brood te kunnen maken. In Nederland is jodium toegevoegd aan bakkerszout, dit is een belangrijk mineraal wat je verder uit weinig andere producten kan halen. Daarom is het eten van volkorenbrood belangrijk. Als we in Nederland massaal zouden stoppen met het eten van brood, dan kan een groot deel van de Nederlanders een jodiumtekort oplopen. Wil je minder zout eten? Schrap dan andere (ongezonde) producten, zoals chips, sauzen en kant-en-klare producten. Hier zit namelijk erg veel zout in.