Fabel & Feitjes Friday #4

You know the drill! Een nieuwe vrijdag dus weer een nieuwe Fabel & Feitjes Friday. Deze week staat in het teken van Fitness. Dus vandaag vijf fabels of feitjes op het gebied van Fitness!

1. Hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt.
Fabel! Hoeveel je zweet tijdens je workout zegt niets over hoeveel calorieën je hebt verbrandt. Hoeveel je zweet heeft namelijk, naast inspanning, ook te maken met hoe goed je lichaam in staat is de normale lichaamstemperatuur te behouden. Dit verschilt per persoon. Het kan zijn dat iemand naast jou precies dezelfde workout doet, maar veel meer zweet. Toch kunnen jullie beiden evenveel calorieën verbranden.
2. Sporten verhoogd je weerstand.
Feit. Als je een goede conditie hebt dan kunnen hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2, verhoogd cholesterol, verlies van spiermassa en artritis en osteoporose worden verminderen of worden voorkomen. Ook vertraagd sporten het verouderingsproces en kan sporten je immuunsysteem versterken! Reden genoeg om lekker een uurtje te sporten!

3. No pain, no gain!
FABEL! Als je pijn hebt tijdens het sporten moet je stoppen. Het is goed om jezelf uit de dagen en een beetje een oncomfortabel gevoel is niet erg, maar bij pijn probeert je lichaam je te vertellen dat je een beweging niet goed doet of dat je tegen een blessure is gegaan. Dus hard trainen en jezelf tot het uiterste uitdagen is niks mis mee, maar bij pijn.. stop!

4. Je verbrandt de meeste calorieën tijdens het niet sporten.
Feit. Huh, wait what?.  Iedereen heeft het toch altijd over calorieën verbranden tijdens het sporten? Ja dat klopt, met sporten verbrand je calorieën, maar je verbrand meer calorieën in de 23 uur dat je niet sport (ervanuit gaan dat je 1 uur sport per dag). Je lichaam verbrandt namelijk calorieën om het basaal metabolisme te onderhouden, dit heet de ruststofwisseling (BMR).  Het basaal metabolisme zorgt voor je dagelijkse lichaamsonderhoud zoals spijsvertering, temperatuurregeling van het lichaam en andere stofwisselingsprocessen. Deze processen verbruiken de nodige calorieën, minimaal  2/3 van je dagelijkse calorieverbranding! Hoe hoog deze verbranding is verschilt per persoon. Het hangt onder andere af van je leeftijd, gewicht en spiermassa.

5. Stretchen helpt mijn lichaam sneller te herstellen na een intensieve workout.
Fabel. Het blijkt dat er geen verschil in hersteltijd is tussen mensen die wel en niet stretchten na een workout. Dit wil echter niet zeggen dat het compleet nutteloos is. Als je het namelijk goed doet dan heeft stretchen namelijk wel een positief effect op je flexibiliteit. Dus het kan zeker geen kwaad om af en toe eens te stretchen na je workout.

 

 

Geef een reactie