Fabel & Feitjes Friday #46

HIIT maakt je snel super fit. Ik ben echt fan van deze trainingsvorm. Ideaal als je weinig tijd hebt, want met een half uurtje keihard werken kan je al veel resultaat boeken. Daarnaast hou ik er gewoon van om tijdens een training alles te geven en helemaal tot het gaatje te gaan, nou dan ben je aan het goede adres met HIIT. Of je nou een beginner bent of al een gevorderde fitness junky. HIIT is voor iedereen. Alles kan op je eigen niveau, in de sportschool, thuis of buiten.

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. HIIT is een vorm van cardio training. Het is gebaseerd op kortdurende high intensity interval oefeningen afgewisseld met korte pauzes van actief herstel of volledige rust. Bijvoorbeeld 30 secondes keihard werken en 15 secondes rust enzovoorts. Het doel van HIIT is om elke keer weer het cardiovasculaire systeem te training, hierdoor krijg je een betere conditie.

HIIT training is goed voor je vetverbranding.

HIIT training is efficiënter dan een langdurige duurtraining als het gaat om vet verbranden. Hoe dit kan? Want je begrijpt ook wel dat je met een uur duurtraining meer calorieën verbrand dan met een half uurtje HIIT training.  Je stofwisseling/metabolisme schiet omhoog door HIIT training. Dit houdt in dat jij, ook als je in ‘rust’ bent, meer verband dan wanneer je geen HIIT training doet. Hoe hoger je stofwisseling in rust, hoe hoger je vetverbranding.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat mensen die 20 weken cardiotraining deden meer calorieën verbranden dan mensen die 15 weken HIIT training deden, maar de HIIT groep had 2% minder lichaamsvet dan de cardiogroep. Dus meer bereiken in minder tijd!

HIIT verhoogt ook de werking van de hormonen dopamine, norepinefrine (stress hormoon) en adrenaline in het lichaam. Deze hormonen helpen bij de vetverbranding

Je uithoudingsvermogen wordt beter.

Uit een groot onderzoek blijkt dat na zes HIIT trainingen je VO2 max is verdubbeld. Je VO2 max is de hoeveelheid zuurstof die je lichaam per tijdseenheid kan transporteren en kan verbruiken bij lichamelijke inspanning. Hoe meer zuurstof je kan transporteren en verbruiken, hoe hoger je VO2 max, des te beter kan je gebruik maken van elke ademhaling die je neemt = je uithoudingsvermogen.

High Intensity Interval Training verhoogd de metabolisme zowel aëroob als anaëroob, stimuleert de groeihormoon productie en het vergroot explosieve kracht. Uiteraard wordt de cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeterd.

HIIT kost weinig tijd.

Een gemiddelde HIIT training duurt maar 20-30 minuten…. Dat is maar 2% van je hele dag! En deze 20 minuten is effectiever dan 90 minuten op de hardloopband.

HIIT kan overal.

Thuis, buiten of in de gym. Alleen of in een groepje. HIIT kan overal. Je kan gaan voor bodyweight oefeningen zoals burpees, squats(jumps), lunges, mountain climbers etc etc etc.. of je pakt wat gewichten erbij. Choose what you want, where you want!

HIIT heeft een positieve invloed op je groeihormoon.

Het groeihormoon maakt je lichaam vooral aan tijdens je slaap en is verantwoordelijk voor het herstel van cellen, zoals spier- en huidcellen, en de verbranding van andere cellen zoals vetcellen. Je kan je dus voorstellen dat hoe hoger de productie is van dit groeihormoon, hoe meer vet je verbrandt. Ook stimuleren HIIT trainingen het testosteron hormoon. Deze twee hormonen zijn een super goede combinatie om vet mee te verbranden en spieren te op te bouwen. Win-win!

HIIT verhoogt je insuline gevoeligheid.

De insuline afgifte komt door HIIT meer in balans, hierdoor is het lichaam minder geneigd om vetreserves op te bouwen. Hoe meer insuline in je bloed, hoe minder goed je vet kunt verbranden. Dit heeft ook een groot effect op hoe goed je koolhydraten kunt verteren, of dat deze koolhydraten juist negatief worden beïnvloed door meer vet op te slaan.

Sooooo, are you going to HI(I)T the gym tonight?!

Geef een reactie