Fabel & Feitjes Friday #6

This week is all about health! Deze week dus vijf fabels of feitjes op het gebied van gezondheid! Lees je mee?

1.Griep wordt veroorzaakt door tocht of kou.
Fabel. Griep is een virus dat van mens tot mens wordt overgedragen. Je dik aankleden tegen de kou en griep heeft dus geen zin, wat je wel kan doen is regelmatig goed je handen wassen en/of een antibacteriële handgel gebruiken.

2. Kauwgom kauwen verbetert je concentratie en geheugen.
Feit! Het kauwen op een stukje kauwgom heeft een positief effect op je concentratie en alertheid. Daarnaast kan het je geheugen een boost geven van 35%. Een tijdje kauwen voordat je aan je leerwerk begint, kan je dus helpen meer te onthouden. Hoe dit precies komt is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat kauwen ervoor zorgt dat er meer bloed stroomt naar bepaalde delen van de hersenen waardoor je alerter bent en je beter kan focussen.

3. Je gezondheid hangt ook af van je karakter.
Feit. Een aantal weetjes hierover: nerveuze of neurotische mensen krijgen vaker de griep dan mensen die relaxed door het leven gaan. Extraverte mensen hebben vaker een lagere bloeddruk dan mensen die geslotener zijn en wie neerslachtige neigingen heeft, kamp vaker met overgewicht. Hoe dit precies kan? De hormonen adrenaline en cortisol spelen hier een belangrijke rol bij. Ben je namelijk vaak gestrest en nerveus, dan zijn deze twee hormonen in hogere mate aanwezig in je lichaam. Als deze twee stoffen langer tijd aanwezig zijn in het lichaam, dan hebben ze de vervelende neiging het immuunsysteem te onderdrukken, waardoor je dus minder weestand hebt en eerder vatbaar bent voor griepjes enzovoorts.

4. Je kan oranje/gele handen krijgen van het eten van veel wortels.
Feit! Ik kan hierover meepraten, want iedereen kan zich altijd verbazen over de kleur van mijn handen en voetzolen. Het eten van veel wortels kan zorgen voor een oranje verkleuring van de huid, dit heet Carotenoderma. Het is het gevolg van een te hoog niveau beta-caroteen. Beta-caroteen is de voorloper van vitamine A en komt vooral voor in wortels en pompoen. Het is geheel ongevaarlijk en verdwijnt als je minder beta-caroteen binnen krijgt. Dus… misschien is het een idee dat ik ga ‘ontwortelen’…

5.  Om je hersenen te laten uitrusten moet je goed slapen.
Fabel! Slaap heb je nodig, dat is één ding wat zeker is. Maar slapen is niet om je hersenen uit te laten rusten, het is om je lichaam uit te late rusten. Je hersenen zijn namelijk volop actief wanneer je slaapt. Ze verwerken wat er allemaal is gebeurd die dag en controleren alle lichamelijke functies zoals ademhalen.

Geef een reactie