Fabel & Feitjes Friday #9

Deze week; een fabel en een feit, allemaal over jouw gezondheid! Vijf nieuwe Fabels en Feitjes, want het is weer vrijdag!

1.Kraanwater is net zo gezond als bronwater.
Feit. Of je nou een glaasje water uit de kraan drinkt of een flesje bronwater uit de supermarkt, het maakt niet zo veel uit. Het Nederlandse kraanwater wordt heel goed gefilterd en schoongemaakt, de eigen voor kraanwater zijn zelfs hoger dan de voorwaarden die aan bronwater moeten worden voldaan. Door de fancy advertenties van flesjes water lijkt het vaak gezonder, maar in de praktijk maakt het vrij weinig uit.

2. Als je veel hebt gezweet moet je het zout wat je hebt verloren weer aanvullen.
Fabel. In zweet zit zout, als je dus flink zweet tijdens het sporten verlies je dus zout. Het is echter niet nodig om dit zout weer aan te vullen (tenzij je in de zomerhitte een marathon gaat lopen). Dit komt doordat men tegenwoordig eigenlijk te veel zout binnenkrijgt, iedereen heeft bijna een zoutoverschot in zijn of haar lichaam. Een partij zweten vermindert dit bijna niet, laat staan dat er een zout te kort ontstaat. Wat wel belangrijk is na een flinke sportsessie is om voldoende te drinken, je verliest door het zweten namelijk wel vocht wat moet worden aangevuld.

3. Van chocola krijg je pukkels.
Fabel! Best news ever? Het is nooit echte bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor puistjes, het bewijs hiervoor is erg mager. Dus het is niet mogelijk dat als je vanavond een reep chocola eet, je morgen onder de puistjes zit!

4. Als je wilt afvallen is af en toe een koekje of chipje helemaal niet verkeerd.
Feit!┬áSterker nog, het kan juist helpen bij het vallen! En ik ga je uitleggen waarom. Iedereen herkent het wel, je bent misschien iets aangekomen en wil wat afvallen. Je┬áverbant alle koekjes, chips enzovoorts uit huis en je houdt je keurig aan het gezond eten. Maar dan krijg je opeens toch wel erg zin in dat koekje of bakje chips… Je wordt een beetje chagrijnig waardoor je op een gegeven moment er helemaal klaar mee bent en je goede, gezonde eetgewoontes weer de deur uit gooit. Moraal van het verhaal; als je heel streng bent voor jezelf en jezelf alles gaat ontzeggen, ga je het nooit volhouden. Wat je beter kan doen is een afspraak met jezelf maken, dat wanneer je de hele week gezond hebt gegeten, je een dagje mag zondigen waarin je lekker kan genieten van een paar koekjes, een pizza of patatje. Daarna pak je je gezonde eetgewoontes gewoon weer op!

5. Sommige mensen hebben meer aanleg om aan te komen/dik te worden dan andere mensen.
Fabel en feit. Het is deels waar dat de aanleg voor overgewicht is aangeboren. Het ligt niet zozeer aan je genen of stofwisseling, maar dit zit hem vooral in de aanleg voor meer eetlust en verminderde neiging om te bewegen. Dit zijn vooral omgevingsfactoren en gedragingen, maar dus geen genetische factoren.

Geef een reactie