Fabels & Feitjes Friday #10

Nummerrr 10! De tiende Fabels & Feitjes Friday alweer! En we beginnen weer van vooraf aan met Fitness. Dus vandaag weer vijf Fabels en Feitjes op het gebied van Fitness & Sport!

1.Je krijgt meer zelfvertrouwen door te sporten.
Feit! Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat als je eenmaal begint met sporten, je zelfvertrouwen sterkt verbetert en je ook efficiënter gaat sporten. Dit kan ikzelf beamen!
Door bijvoorbeeld een doel te stellen tijdens het sporten train je met meer focus, daarnaast werken doelen motiverend en wanneer je je doel bereikt hebt, voel je je trots en zelfverzekerd!

Mensen die sporten hebben een positiever zelfbeeld dan niet-sporters. Zelfs mensen die nooit de voordelen, zoals gewichtsverlies, meer spiermassa, een plattere buik etc. hebben behaalt, kijkt positiever naar zijn of haar lichaam.

2. Op de loopband rennen is net zo effectief als buiten rennen.
Fabel. Buiten rennen is veel effectiever dan op de loopband! Mensen zijn snel geneigd om bij slecht weer naar de sportschool te gaan en daar hun kilometers te maken op de loopband, maar juist als het weer wat slechter is (regen, wind etc.) is buiten rennen veel effectiever. Je moet namelijk harder werken; als je buiten rent dan kom je allemaal verschillende soorten terrein tegen, moet je veranderen van richting en snelheid en krijg je te maken met wind. Deze kleine verschillen zorgen voor een betere vetverbranding!

3. Je moet variatie aanbrengen in je workouts voor meer resultaat.
Feit!
Als jij week in week uit hetzelfde workout schema volgt dan raakt je lichaam hier op een gegeven moment aan gewend. Het is belangrijk je lichaam te blijven prikkelen. Je hoeft echt geen grote veranderingen aan te brengen in je schema om je lichaam een nieuwe prikkel te geven; voeg bijvoorbeeld iets meer gewicht toe, speel met het aantal herhalingen en rusttijd tussen je setjes. Dit zijn allemaal makkelijke manieren om meer variatie aan te brengen in je workout schema!

4. De hoeveelheid rust tussen krachtoefeningen is voor mijn progressie niet belangrijk, als ik de oefening maar uitvoer.
Fabel!
De hoeveelheid rust tussen jouw setjes speelt wel degelijk een rol voor jouw doel. De hoeveelheid rust verschilt per trainingsdoel. Neem de volgende rustperiodes als uitgangspunt bij jouw volgende krachttraining:
– Ga je voor krachttoename neem dan rustperiodes van 3-5 minuten.
– Wil je spiermassa ontwikkelen, neem dan een korte rustperiode van 0-60 seconden.
– Is jouw doel meer spierconditie, neem dan tussen de 0-90 seconden rust tussen je sets.

5. Door psychische stress herstel je minder snel na een training.
Feit. Je hebt meer tijd voor herstel nodig na een training als je gestrest bent. Psychische stress is dus van invloed op je lichamelijke herstel. Ook word je sneller ziek als je (veel) stress ervaart en duurt het ook langer voordat je hiervan herstelt. Dus, merk je dat je langer nodig hebt om te herstellen van een training dan normaal, voel je je minder energiek en moe? Misschien is lichamelijke belasting niet de onderliggende oorzaak maar psychische stress. Take it easy.

Geef een reactie