Osawacake

Osawacake… Een Osawatte?  Het is een soort noten-rozijnenbrood, een waar energiebommetje! Ideaal als tussendoortje of als pre-workout snack. Het bevat zowel langzame als snelle koolhydraten. De havermout, zilvervliesrijst en volkoren meel geven de energie langzaam af, wat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De gedroogde abrikozen en rozijnen geven je daarentegen snel energie. Een goede combinatie dus! Het recept is relatief eenvoudig te maken, maar je hebt er wel een lijst ingrediënten voor nodig, sooo let’s get to it!

Wat heb je nodig (voor 14 plakken)?
– 1oo gram havermout
– 100 gram zilvervliesrijst
– 50 gram volkoren (spelt)meel of boekweitmeel
– 50 gram amandelmeel
– 100 gram gedroogde abrikozen
– 100 gram gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
– 300 mL kokosmelk (of andere plantaardige melk)
– 30 gram rozijnen
– 30 gram zonnebloempitten
– 20 gram lijnzaad
– 20 gram sesamzaad
– 30 gram ongezoete appelmoes
– 2 eetlepels kaneel
– 1/2 theelepels bakpoeder
– snuf zeezout

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Wel de abrikozen en rozijnen in een bakje lauwwarm water.
3. Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking ongeveer 8 min gaar.
4. Meng in een grote kom de havermout, amandelmeel, speltmeel, bakpoeder, kaneel en het snufje zeezout.
5. Hak de noten grof en snij de abrikozen in kleine stukjes. Voeg dit vervolgens samen met de rozijnen, de zonnebloempitten en het lijnzaad toe en roer het goed door met een spatel.
6. Voeg nu de kokosmelk, ongezoete appelmoes en gekookte zilvervliesrijst toe en meng het geheel goed. Gebruik hiervoor een stevige spatel of doe het met de hand. Het deeg wordt namelijk erg dik en moet een grote bal worden.Foto 04-05-16 13 56 47.jpg
7. Bekleed een cakeblik met bakpapier en spray het in met wat kookspray. Verdeel nu 1 eetlepel sesamzaad over de bodem van het cakeblik en doe vervolgens het deeg in de vorm.
8. Druk het deeg goed aan met een spatel of met de hand. Sprenkel de overgebleven sesamzaadjes (ook  1 eetlepel) over de cake.
9. Bak de cake ongeveer 45-50 minuten gaar op 180 graden Celsius. Laat de cake voor het aansnijden goed afkoelen. Eet smakelijk!

Je kunt de cake makkelijk invriezen als je hem in plakken hebt gesneden. Zo kan je hem langer bewaren en ervan genieten wanneer het jou uitkomt!

Voedingswaarden per plak (bij 14 plakken):
180 calorieën
7,5 gram vet
19,4 gram koolhydraten (waarvan 5 gram vezels)
6,1 gram eiwit

Geef een reactie