Eierkoeken, wie kent ze niet? Voor de meeste mensen misschien een gezond tussendoortje, maar eigenlijk zitten eierkoeken vol met suiker en zijn ze gemaakt met witte bloem. Er zijn dus wel gezondere snack opties! Maar Emily (Zonder Fratsen) vond een oplossing!
Deze eierkoeken zijn minstens zo lekker (misschien wel lekkerder) dan gewone eierkoeken en een stuk gezonder! Laag in koolhydraten, maar vezelrijk en eiwitrijk. Deze moet je echt proberen!
Het originele recept is voor 6 eierkoeken. Ik had alleen een groot blik cannellini bonen in huis, dus ik verdubbelde de ingrediënten en maakte er 12… and i’m glad I did, want ze zijn zo op! Ook voegde ik wat kaneel toe en kokosmelk. Ga jij ze maken?
Wat heb je nodig (voor 12 eierkoeken)?
– 250 gram cannellini bonen
– 4 eieren
– 40 gram vanille eiwitpoeder
– 20 gram kokosmeel
– 100 mL kokosmelk (Alpro)
– 1 eetlepel stevia
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel kaneel
– Snufje zout
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Spoel de cannellini bonen af met koud water en laat ze goed uitlekken.
3. Neem twee kommen. Splits de eieren, in de ene kom de eiwitten en in de andere kom de eidooiers. Zet de eiwitten even aan de kant.
4. Doe de eidooiers, cannellinibonen, eiwitpoeder, kokosmeel, kokosmelk, stevia, kaneel en bakpoeder in een keukenmachine. Mix dit tot een dikke gladde massa en doe het daarna en in een schone kom, niet bij de eiwitten!
5. We gaan nu verder met de eiwitten, voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en mix het met een handmixer helemaal stijf. Het eiwitschuim is goed als je de kom op z’n kop kan houden zonder dat er wat uit valt.
6. Schep nu het eiwitschuim rustig (!) met een spatel door het cannellinibonenmengsel. Probeer het beslag luchtig te houden.
7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag met een eetlepel in 12 gelijke delen op de bakplaat, maak er een rondje van.
8. Bak de eierkoeken ongeveer 15-20 minuten op 200 graden Celsius. Check na 15 minuten even of ze al gaar zijn. Elke oven is anders, dus de oventijd kan wat afwijken. Zijn ze gaar? Haal ze dan uit de oven en laat ze even afkoelen. Enjoy!
Voedingswaarden per portie (bij 12 eierenkoeken):
64 calorieën
2,5 gram vet
2,7 gram koolhydraten (waarvan 2,7 gram vezels)
6,4 gram eiwitten
Hi! Kan je er ook een ander zoetmiddel dan stevia voor gebruiken?
Hoi Cristel!
Je zou eventueel een 1-2 theelepels kunnen gebruiken om het wat zoeter te maken! Je zou eventueel de stevia ook weg kunnen laten, aangezien de eiwitpoeder ook al erg zoet is van zichzelf!
Liefs, Jolien