Home Made Speltbrood

Let’s bake some bread! Zelf brood maken is helemaal niet moeilijk! Je hebt eigenlijk maar vier ingrediënten nodig; bloem, lauwwarm water, gist en zout. Vandaag maken we twee heerlijke Home Made Speltbroden; een zoete variant met kaneel & een hartige met Italiaanse kruiden. Hmmm.. Home made brood, vers uit de oven is toch echt wel het lekkerste brood. Am I right? Let’s get to it! 

Wat heb je nodig (voor 2 kleine broden)?
– 800 gram (volkoren) speltbloem
– 500 mL lauwwarm water
– 1 zakje (7 gram) gist
– 15 gram zout
– 2 theelepels kaneel
– 1 eetlepel Italiaanse kruiden

Hoe maak je het?
1. Mix de gist en het zout in een grote kom. Voeg hier het lauwwarme water aan toe en laat dit ongeveer 10 minuten staan.
2. Doe in een andere kom het (volkoren) speltbloem. Dit is ook de kom waarin je gaat kneden.
3. Als er een klein schuimlaagje bovenop het water is gekomen kan je het water toevoegen aan de bloem. Kneed het met je handen tot een grote elastische bal.
4. We gaan twee soorten brood maken; een zoete en een hartige variant. Verdeel het deeg in tweeën, de ene helft doe je in een kom en hier voeg je 2 theelepels kaneel aan toe. Kneed dit tot al het kaneel door het deeg is vermengt. De andere helft doe je in een andere kom en hier voeg je 1 eetlepel Italiaanse kruiden aan toe. Kneed dit deeg ook tot alle kruiden zijn vermengt met het deeg.
5. Laat het deeg nu ongeveer een uur rijzen met een vochtige theedoek bovenop de kommen.
6. Na 50 minuten rijzen verwarm je de oven alvast voor op 220 graden Celsius. Neem vast twee cakeblikken en spray deze in met wat bakspray.
7. Na een uur rijzen doe je een de deegballen in de cakeblikken. Schuif vervolgens beide broden in de oven voor 20-25 minuten. Na 20-25 minuten zijn je broden klaar! Ze zijn het lekkerst als ze nog warm zijn… Hmm.. Je heerlijk zelfgemaakte brood! Snijd hem in sneetjes zo dik als jij ze wilt! Ik haal ongeveer 12 dikke sneeën uit één brood.

Voedingswaarden per snee (bij 12 sneetjes per brood):
115 calorieën
0,5 gram vet
23,4 gram koolhydraten (waarvan 1,5 gram vezels)
3,8 gram eiwitten

 

Geef een reactie