Indiase Dahl met Aubergine

Oehhh dit was lekker zeg! Afgelopen donderdag probeerde ik iets nieuws uit. Ik had al vaker van Dahl gehoord, maar had het nog nooit gemaakt. Hoog tijd om te proberen dus! Ik had een basisrecept via andere sites gevonden, dus ik wist ongeveer hoe je het moest maken.. Verder heb ik maar wat bij elkaarΒ gegooid. Echt een experimentje dus, en een succes!

Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of bonen) die door het koken/stomen/pruttelen worden opengesplitst. Zo krijg je een lekkere dikke pap of soep. Dit gerecht is vegetarisch (maar is wel eiwitrijk), veganistisch, lactosevrij en vezelrijk! Nommmm!

Wat heb je nodig (voor 4 porties)?
– 240 gram rode linzen (gedroogd)
– 1 aubergine
– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
– 1 handje koriander
– 500 mL water
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 eetlepel Garam Masala kruiden
– 1 snufje chilipoeder/chilivlokken (naar eigen smaak)
– Peper & zout

Hoe maak je het?
1. Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook al roerend voor 2-3 minuten.
2. Snijd de aubergine in blokjes en voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel. Bak mee voor 4 minuten. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, garam masala, chilipoeder en peper en zout toe (naar eigen smaak). Schep goed om voor 2 minuten.
3. Voeg 300mL water toe en de rode linzen. Draai het vuur omlaag en laag het geheel 10 minuten pruttelen op laag vuur. Wanneer het water is verdampt, voeg je de rest van het water toe. Laat dit opnieuw even pruttelen tot je een soort dikke pap hebt en de linzen zacht zijn geworden.
4. Snijd de koriander fijn en voeg deze toe aan de dahl. Roer het geheel om. Haal de dahl van het vuur en serveer met zilvervliesrijst of naanbrood! Eet smakelijk!

Voedingswaarden per portie (zonder rijst of naanbrood):
260 calorieΓ«n
3,9Β gram vet
36,4 gram koolhydraten (waarvan 14,6 gram vezels)
15 gram eiwitten

Geef een reactie