Vegetarische Lasagne

Lasagne… Echt comfortfood! Een ‘normale’ lasagne wordt gemaakt met witte lasagnebladen en bechamelsaus, waardoor het al snel een caloriebom wordt met snelle koolhydraten en aardig wat vet. Deze lasagne is een healthy versie van een eeuwenoud Italiaans gerecht! De pompoensaus maakt het gerecht lekker romig, zoals je van een lasagne gewent bent. Daarnaast zit het boordevol groente en de volkoren lasagnebladen zullen voor een stabielere bloedsuikerspiegel zorgen én een langer verzadigd gevoel. Hier thuis zijn ze fan, dus let’s get to it!

Wat heb je nodig (voor drie personen)?
– 6 volkoren lasagnebladen
– 1 courgette
– 1 paprika
– 4 bosuitjes
– 1/2 aubergine
– 1 teentje knoflook
– 2 handjes spinazie
– 300 gram pompoen(blokjes)
– 3 eetlepels Philadelphia
– 50 mL (ongezoete) amandelmelk
– 50 gram geraspte 30+ kaas
– Verse basilicum
– 3 theelepels (gerookte) paprika poeder
– 3 theelepels Italiaanse kruiden
– Peper & zout
– 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Snijd de pompoen in kleine blokjes en kook deze tot ze helemaal zacht zijn. Doe vervolgens de pompoenblokjes, samen met 3 eetlepels Philadelphia light, een paar blaadjes basilicum, de amandelmelk en peper & zout in een blender/keukenmachine.
3. Mix het goed door elkaar tot een mooi glas mengsel. Voeg nog extra peper & zout toe naar eigen smaak. Als je pompoensaus lekker op smaak is, laat je hem even staan. We gebruiken hem straks pas bij het ‘bouwen’ van de lasagne.
4.  Snijd de courgette, paprika, aubergine, bosui en knoflook fijn (gebruik niet de hele courgette, maar ongeveer 3/4e deel. Het andere deel gebruiken we straks).
5. Verhit een eetlepel extra vierge olijfolie of kookspray in een pan en bak de courgette, paprika, aubergine, bosui, knoflook en twee handjes spinazie. Breng het op smaak met de (gerookte) paprikapoeder, Italiaanse kruiden en peper & zout. Na ongeveer 8-10 minuten is het groente mengsel klaar.
6. Nu gaan we stapelen; pak een kleine ovenschaal (ongeveer 20 bij 25 cm). Verdeel een paar eetlepels groente over de bodem, verdeel nu een paar eetlepels pompoensaus over de groentes. Vervolgens verdeel je drie lasagnebladen over de pompoensaus (het wordt een beetje puzzelen, soms moet je de lasagnebladen breken zodat het past). Ten slotte verdeel je wat geraspte kaas over de lasagneblasen. Dit herhaal je nog één keer. Je eindigt met groente.
7. Pak nu de overgebleven courgette en snijd dit in dunne plakjes. Verdeel de courgette over de lasagne. Pak het laatste beetje pompoensaus en verdeel dit over de courgette. Strooi de overgebleven geraspte kaas over de courgette en pompoensaus. Hij kan nu de oven in!


8. Bak de lasagne ongeveer een 45-60 minuten op 200 graden Celsius. Na 45-60 minuten is hij klaar (check even of de lasagnebladen gaar zijn) en kan je de lasagne uit de oven halen. Laat hem even afkoelen voor je hem serveert.
Lekker met een salade van rucola en tomaat. Buon appetito!

Voedingswaarden per portie (1/3e deel van de lasagne):
290 calorieën
5 gram vet
41 gram koolhydraten (waarvan 9 gram vezels)
20 gram eiwitten

Foto 07-03-16 17 25 32

Foto 07-03-16 17 29 11

Geef een reactie