Fabel & Feitjes Friday #16

Deze week it’s all about health! Zowel fysieke- als mentale gezondheid. Is stress besmettelijk? En helpt yoga goed tegen stress? Lees snel verder!

1. Stress is besmettelijk.
Feit! Stress kan van de ene naar de andere persoon overslaan. Het ligt hierbij wel aan de persoon; de ene is gewoon gevoeliger voor de omgeving dan een ander en is meer sfeergevoelig dan een ander. Meestal heb je niet eens door dat je gestrest wordt van iemand anders of vice versa, maar let maar eens op. Ben jij heel relaxed, maar is een persoon om jou omgeving erg gestrest, dan ben je geneigd dit gevoel over te nemen terwijl er voor jou helemaal geen oorzaak is om gestrest te zijn.

2. Slaap kun je inhalen.
Fabel. Hoe vaak heb je dit wel niet gehoord; “Ik moet even een nachtje bijslapen”. Veel mensen denken dat ze in het weekend de gemiste slaap van de afgelopen week wel in kunnen halen, maar uit onderzoek blijkt dat je maar 30% van je slaap daadwerkelijk kan inhalen. Daarom is het beter om een regelmatig slaapritme te hebben; door de week, maar ook in het weekend.

3.  Bij stress kan je beter naar muziek luisteren om te ontspannen dan bijvoorbeeld yoga te doen.
Feit!
Muziek luisteren staat op nummer één van de top drie om stress te verminderen. Op nummer twee staat tv kijken en op drie staat een warm bad of douche nemen. Yogakomt pas achterin de top 10 naar voren als stress reliever. Natuurlijk verschilt het per persoon hoe hij of zij het beste ontspant. Ik word bijvoorbeeld van Yoga alleen maar zenuwachtiger en kan beter ontspannen door fanatiek te gaan sporten of rustig muziek te luisteren.

4. Bij volle maan kan je minder goed slapen.
Feit! Mensen hebben moeite met in slaap vallen bij een volle maan. Dit zou allemaal te maken moeten hebben met je bioritme die verstoord wordt door de verandering van aantrekkingskracht van de maan, ik ga hier niet te veel op in want dat is helemaal niet interessant. Het is aannemelijker dat je moeilijke in slaap valt bij een volle maan doordat je het lichter is in je kamer dan bij bijvoorbeeld een halve maan. Het felle licht van de maan heeft dan hetzelfde effect als het licht van je beeldscherm van je telefoon, deze zorgt er namelijk ook voor dat je moeilijker is slaap valt. Het licht van de telefoon (of volle maan) zorgt ervoor dat er minder van het stofje melatonine wordt aangemaakt, dit stofje zorgt ervoor dat je in slaap valt. Tip: slaap in een donkere kamer, dus goede rolluiken die al het licht tegenhouden.

5. Kersen eten voor het slapengaan kunnen helpen bij het in slaap vallen.
Feit! Kersen bevatten van nature melatonine, en zoals jullie het gelezen hebben speelt dit stofje een belangrijke rol bij het in slaap vallen en een goed slaapritme. De hoeveelheid melatonine verschilt natuurlijk erg per kers, en het is een hele kleine dosis, maar uit een Engels onderzoek blijkt dat mensen die een glas kersensap dronken voor het slapengaan wel 25 (!) minuten langer sliepen dan mensen die dit niet deden en ook lieten deze mensen weten dat ze beter sliepen. Alle kleine beetjes helpen!

 

Geef een reactie