Fabel & Feitjes Friday #18

It’s all about health this week! Zowel je mentale- als fysieke gezondheid staat centraal deze week! Vijf random Fabels & Feitjes! Hoe goed is het om te snoozen? Is het raar om hardop tegen jezelf te praten? Lees het snel!

1.Snoozen kan niet zoveel kwaad.
Fabel!
Snoozen is niet goed voor je. De kwaliteit van je slaap is tijdens snoozen heel laag. Je slaapt misschien wel een paar minuten langer, maar je slaap dan heel licht waardoor je juist vermoeider uit bed kan komen dan wanneer je meteen wakker wordt. Hierin geldt vooral; de kwaliteit van je slaap is beter dan de kwantiteit! Dus, probeer niet te snoozen en meteen uit bed te gaan! Je zal merken dat je je hierdoor energieker voelt dan wanneer je die 9 minuten extra slaapt.

2. Door dingen uit te stellen kan je ongelukkig worden.
Feit! Dit geldt niet voor elke taak die je moet doen. Iedereen heeft weleens last van uitstelgedrag; denk maar eens aan de afwas, stofzuigen etc. Dit zijn dingen waar je niet zo 1,2,3 ongelukkig van wordt als je het uitstelt. Maar wanneer je taken voor je uitschuift omdat je er bang voor bent, zal dit uitstelgedrag je alleen maar banger maken. De spanning neemt meer en meer toe en de last op je schouders wordt steeds groter. Deze spanning, of stress, is niet goed voor je mentale gezondheid en kan zelfs voor lichamelijke klachten zorgen….  Trust me! Nek- of rugklachten zijn veelvoorkomende klachten bij stress. Wat kan je hier tegen doen? Combineer de taken waar je bang voor bent met dingen die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Ga bijvoorbeeld eerst sporten voordat je aan de taak begint, luister naar muziek of eet een goede en lekkere maaltijd! Hierna zal je merken dat je een stuk frisser en gemotiveerder aan je taak begint!

3. Hardop tegen jezelf praten is een beetje vreemd…
Niet waar! Sterker nog, door hardop tegen jezelf te praten bij het nemen van beslissingen kan je deze sneller en beter maken. Het helpt om te kijken wat echt belangrijk is en je gedachten op een rijtje te zetten. Daarnaast ben je meer gefocust, omdat je je bewust bent van wat je zegt. Hierdoor kan je je emoties beter beheersen en kan je beslissingen objectiever bekijken. Dus, kijk jezelf maar eens aan in de spiegel en brand los!

4. Rechtop lopen en glimlachen zorgt voor een positief gevoel.
Feit! Het logisch dat je emoties je gezichtsuitdrukking en lichaamshouding beïnvloed, maar andersom is dit ook zo! Lichaam en geest staan sterk met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Je houding heel een grote impact op hoe je je voelt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen met hun schouders naar voren hangen, je niet rechtop staat en een neutraal gezicht hebt, men meer negatieve gedachten ervaart dan wanneer je het tegenovergestelde doet! Daarnaast zie je er ook een stuk zelfverzekerder uit als je rechtop loopt en glimlicht!
So, chin up buttercup! Loop rechtop, borst vooruit, kin omhoog, schouders naar anderen and smile!

5. Een dagje sauna kan je ook wel passief sporten noemen.
Feit. Oke oke, om enigszins wat nuance aan te brengen, je gaat met een dagje sauna echt niet je spieren ontwikkelen, conditie opbouwen of veel meer calorieën verbranden. Maarrr.. Je hartslag kan in de sauna wel versnellen met zo’n 50%! Dit zorgt voor een betere doorbloeding! Ook ‘train’ je je lichaam als het ware om beter om te gaan met temperatuursverschillen. Je lichaam wordt hier minder gevoelig voor, wat inhoudt dat je minder snel kou zal vatten dan mensen die nooit naar een sauna gaan! De sauna heeft dus zeker positieve effecten op je lichaam, maar het zal actief sporten natuurlijk nooit kunnen vervangen.

Geef een reactie