Fabel & Feitjes Friday #19

Fitness is the main topic this week! En dan gaat het deze week vooral om krachttraining! Ben je benieuwd of je cardiotraining beter voor of na je krachttraining kan doen? En zorgt trainen met losse gewichten voor meer calorieverbruik? Keep on reading!

1.Je kan een krachttraining het beste beginnen met grote oefeningen voor meerdere spieren, dan met geïsoleerde, simpele oefeningen.
Feit! Het is van belang om te starten met oefeningen die meerdere spieren en gewrichten aanspreken om kracht, flexibiliteit en beweeglijkheid te vergroten. Train je bijvoorbeeld je rug? Begin dan bijvoorbeeld (na je warming-up) met deadlifts, deze oefening is voor je gehele lichaam. Daarna kan je verder op oefeningen waarmee je kleine delen van je rug traint.

2.  Cardio training is de beste manier om af te vallen.
Fabel! Veel mensen die graag wat kilo’s kwijt willen gaan fanatiek op de loopband of crosstrainer staan, minuten achter elkaar, elke dag… Als je er oprecht plezier in hebt, dan hoor je mij niet, maar doe je dit om af te vallen dan moet je even luisteren.  Als jij heel veel aan cardiotraining doet dan nemen de levels van het stresshormoon cortisol toe, dit kan ervoor zorgen dat je spierweefsel wordt afgebroken, je meer vet opslaat rondom je buik en een mindere weerstand hebt.  Dit wil je juist niet als je graag wat wilt afvallen! Cardio training kan helpen bij het afvallen, maar het is veel effectiever om dit te combineren met krachttraining EN, heel belangrijk, een gezond voedingspatroon.

3. Cardio training moet je doen na je krachttraining.
Feit!
Tenminste wel als je doel is om wat extra vet te verliezen. Waarom? Nou als jij cardio training doet na je krachttraining dan worden je spieren nog steeds belast en aan het werk gezet, en daarnaast wordt je vetverbranding eerder aangesproken dan wanneer je cardio training doet vóór je krachttraining.

4. Trainen met losse gewichten zijn beter als je meer calorieën wilt verbranden.
Feit! Trainen met losse gewichten kost meer moeite, en dus meer energie. Dit betekent ook een hoger calorieverbruik tijdens en na je training. Dit komt doordat je meer vrije bewegingen maakt en je ook meer moet werken aan je balans en stabilisatie, which means more efford! Het is gewoon net even wat intensiever!

5. Krachttraining voor kinderen of jongeren belemmert de groei.
Fabel. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat krachttraining van invloed is op de groei van kinderen of jongeren. Integendeel zelfs, krachttraining kan juist een gunstig effect hebben op de botdichtheid, het verkleinen van blessures en het verbeteren van flexibiliteit en beweeglijkheid. Krachttraining heeft dus juist een positief effect op de ontwikkeling!

Geef een reactie