It’s FRIYAY! Dat betekent een nieuwe Fabel & Feitjes Friday. Deze week staat in het teken van voeding. Dus vandaag vijf fabels of feitjes op het gebied van gezonde voeding!
1. Van vet eten word je vet
Fabel! Vetten zijn onmisbaar. Je lichaam kan alleen sommige vitamines (A,D,E en K) via vet opnemen uit onze voeding. Vet is dus een soort transportmiddel. Dus alle vetten uit je voedingsplan halen is geen goed idee. Wel is het goed om te letten op welke soort vetten je eet; kies voor onverzadigde vetten uit vette vis, noten, avocado en plantaardige oliën. Vetten bevatten wel meer calorieën dan bijvoorbeeld eiwitten of koolhydraten, dus alles met mate.
2. Diepvriesgroenten en -fruit bevatten net zoveel vitamines dan verse groente.
Feit! Diepvriesgroenten of -fruit bevatten over het algemeen net zoveel of soms nog iets meer vitamines dan verse groenten of fruit. Dit komt doordat het meteen na het oogsten wordt ingevroren. Als verse groene of fruit langer blijft liggen dan neemt de hoeveelheid vitamines iets af, de vitamines blijven behouden doordat ze worden ingevroren.
3. Van brood, aardappelen, pasta en rijst word je dik.
Fabel! Deze voedingsmiddelen bestaan voornamelijk uit koolhydraten en daarvan wordt gedacht dat ze zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel en dat dit op z’n beurt zorgt voor meer zin in eten. Maar simpel weg heb je koolhydraten nodig om energie te produceren. Koolhydraten leveren namelijk energie, en mits je er niet te veel van eet en kiest voor volkoren producten (zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta enzovoorts) horen koolhydraten gewoon thuis in een gezond voedingspatroon. Daarnaast bevatten koolhydraten bevatten minder calorieën dan vet en volkoren producten bevatten vaak ook vezels die zorgen voor een verzadigd gevoel.4. Natuurlijke suikers zoals agavesiroop, kokosbloesemsuiker of honing zijn gezonder dan witte suiker.
Fabel! Suiker is suiker, ook de zogenoemde natuurlijke suikers bestaan voornamelijk uit fructose, sucrose en glucose. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten ‘suikers’.
5. Zuivel is slecht voor iedereen.
Fabel. De laatste jaren wordt er veel gespeculeerd dat lactose slecht voor je zou zijn. Echter zijn er maar een aantal mensen die lactose intolerant zijn en zij kunnen zuivelproducten beter vermijden, maar de meeste mensen hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Als je nooit last hebt van je buik of darmen nadat je zuivel hebt gegeten/gedronken dan kan je ervan uit gaan dat jij lactose prima kan verdragen. Zuivel is een goede eiwitbron, bevat veel calcium en houdt ook je botten nog eens sterk.