Fabel & Feitjes Friday #21

Gezondheid! Nummer 21! Deze week gaat het over lichaamsvet. Kan je mannen en vrouwen met elkaar vergelijken als het gaat om het vetpercentage? Wat je bruin vet? Check het snel!

1. Afvallen hangt, naast een negatieve energiebalans, ook af van wat voor soort vet je hebt.
Feit! Je hebt twee soorten vet in je lichaam; wit vet en bruin vet. Het meeste vet vind je in de witte vetcellen, deze slaan energie op als een grote oliedruppel. Het bruine vet bevatten kleine druppeltjes vet en deze zetten de kleine druppels vet om in warmte. Het bruine vet houdt dus je lichaamstemperatuur en stofwisseling op peil.
Als de bruine vetcellen hun eigen druppels hebben verbrand dan gaan ze zoeken naar nieuwe energie voorraden. Hoe meer bruin vet je hebt, hoe meer vet in lichaamswarmte wordt omgezet en hoe minder ‘vol’ de witte vetcellen raken. Wat dikkere mensen hebben over het algemeen minder van dit goede, bruine vet. Ook is het bruine vet minder actief dan bij slanke mensen. De verbranding van calorieën is daardoor minder snel en ze leggen ze makkelijker een vetvoorraad aan.

2. Bruine vetcellen kan je zelf activeren.
Feit. Goed nieuws dus! Bruin vet wordt namelijk actiever bij kou. Uit onderzoek blijkt dat door kou hormonen vrijkomen die ervoor zorgen dat het bruine vet geactiveerd wordt. Ga ’s ochtends eens onder een koude douche staan of draai de verwarming een graadje lager (maar doe dan niet een extra trui aan…).

3. Slanke mensen hebben over het algemeen een lager vetpercentage dan stevige mensen.
Fabel! Er zijn TOFI’s en FOTI’s. Huh what? Klinkt misschien een beetje vreemd. Maar TOFI staat voor Thin Outside, Fat Inside. Dit betekent dat je er op het eerste oog slank uitziet, maar je buikomvang vaak te groot is. Een te grote buikomvang duidt op teveel visceraal vet en dit is gevaarlijk. Visceraal vet zich namelijk rondom je organen, en teveel van dit vet kan ervoor zorgen dat de organen in de verdrukking worden gebracht… Het gevaarlijke hieraan is dat visceraal vet niet duidelijk zichtbaar is, het zit tenslotte in je lichaam….
Dan heb je de FOTI’s = Fat Outside Thin Inside. Je bent aan de buitenkant wat stevig, maar je hebt toch weinig visceraal vet. Deze mensen eten gezond, bewegen veel, maar zijn wel te zwaar.
Uiterlijk zegt dus niet alles over de gezondheid van een persoon!

4. Hoe ouder, hoe meer vet.
Feit! Over het algemeen geldt dat hoe ouder je bent, hoe hoger je vetpercentage is. Dit komt aan de ene kant dat oudere mensen vaak minder bewegen, dus minder spieren hebben waardoor de stofwisseling wordt vertraagd en ze sneller aankomen. Krachttraining op latere leeftijd kan dit proces tegengaan.

5. Het verschilt of je een man of vrouw bent.
Feit. Vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen. Het gemiddelde percentage van vrouwen ligt tussen de 25-31 procent. Bij mannen ligt dit tussen de 18-35 procent. Een te laag vetpercentage is voor zowel mannen als vrouwen niet gezond. Het lichaam kan er anders door gaan functioneren, zo kan de hormoonbalans bij vrouwen worden verstoord waardoor menstruatie kan uitblijven of de vrouw zelfs onvruchtbaar kan worden!  Dit kan gebeuren vanaf een percentage van 15% vet of minder, dit voor mannen een hele normale percentage.
Mannen en vrouwen kan je, ook op dit gebied, dus totaal niet met elkaar vergelijken!

Geef een reactie