Fabel & Feitjes Friday #3

Another friday, another blog! Dat betekent een nieuwe Fabel & Feitjes Friday. Deze week staat in het teken van gezondheid. Dus vandaag vijf fabels of feitjes op het gebied van gezondheid!

1. Je kan fruit en groente ook vervangen door een vitaminepil
Fabel! Het klopt dat er in een vitaminepil vaak dezelfde vitamines zitten als in fruit of groente, maar in fruit en groente zit nog veel meer dan alleen vitamines en mineralen. Fruit en groente zijn vaak vezelrijk, en vezels zijn onmisbaar voor het lichaam. Daarnaast worden vitamines uit een vitaminepil minder goed opgenomen door je lichaam dan vitamines uit fruit en groente. Wat eigenlijk voor alle supplementen geldt is dat ze geen vervanging zijn voor een goede en gezonde voeding.

2. Te veel stress kan je gewichtsverlies in de weg staan.
Feit. Te veel stress kan leiden tot eetbuien of slechte etenskeuzes. Stress veroorzaakt ook een sterke stijging van het vetopslaghormoon cortisol. Wanneer er een grote hoeveelheid cortisol in je lichaam zit, kan dit leiden tot spierafbraak en extra opslag van buikvet.

3. Je hoeft niet elke  dag op de weegschaal te gaan staan.
Feit!! Er zijn ontzettend veel factoren die van invloed zijn op je gewicht, niet alleen voeding, maar ook een toiletbezoekje of hoeveel vocht je vasthoudt zijn van invloed. Of je vocht vasthoudt kan te maken hebben met stress, hormonen, het weer of meer zout eten dan normaal. Hierdoor schommelt je gewicht ongeveer 0,5 – 1,5 kg of misschien wel meer per dag! Raak dus niet gefrustreerd van de weegschaal, helemaal niet als je net bent begonnen met sporten of krachttraining. Dikke kans dat je meer spiermassa hebt gekregen, maar je broeken wel losser zijn gaan zitten. Focus je dus op wat je ziet in de spiegel en wat je voelt en laat die weegschaal achterwege!

4. Van water drinken van je af.
Fabel en feit. Van water drinken zal je niet direct gewicht verliezen, maar voldoende drinken is wel heel belangrijk voor je stofwisseling en vetverbranding!
Verder, als je goed drinkt (2 liter water per dag) zal ook een voller gevoel hebben. Je kan namelijk een hongergevoel krijgen als je te weinig hebt gedronken. Je hersenen denken dat je honger hebt terwijl je eigenlijk dorst hebt. Heb je daarom trek, maar heb je net gegeten? Drink dan eerst een glas water voordat je wat te snacken pakt.

5. Voldoende slaap is goed voor de lijn.
Feit. Het is bewezen dat mensen die te weinig slapen meer eten dan mensen doe voldoende nachtrust krijgen. Hormonen zijn hierin een belangrijke factor. Wanneer je te weinig slaapt, dan maak je overdag minder leptine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je na het eten een verzadigd gevoel hebt. Dus je raadt het al; minder leptine betekent meer hongergevoel en waarschijnlijk ook meer eten.

Geef een reactie