Fabel & Feitjes Friday #36

Vorige week hadden we het in de F&F over brood. Een voedingsmiddel wat veel in de schijnwerpers heeft gestaan de afgelopen jaren, evenals zuivel. Daarom vandaag vijf fabels en feitjes over zuivel! Wat is nou waar en wat kan je beter vergeten! Lees snel verder.

1.Je hebt melk nodig om voldoende calcium binnen te krijgen.
Fabel. Melk bevat veel calcium, en is een goede bron van vitamines en mineralen, maar je hebt het niet perse nodig om genoeg calcium binnen te krijgen. Je kan calcium ook halen uit andere voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, havermout, bonen, amandelen, lijnzaad, sesamzaad, quinoa, vis en broccoli.

2. Mensen zijn van nature niet gemaakt om melk te drinken.
Feit. Wij mensen zijn oorspronkelijk niet gemaakt om de moedermelk van andere dieren te drinken. Ons lichaam heeft zich de afgelopen eeuwen aangepast zodat wij nu melk en melkproducten wel kunnen verdragen en verteren. Melk bevat veel goede voedingsstoffen, echter laten andere onderzoeken zien dat er een relatie zou zijn tussen zuivel en ziektes. Echt een eenduidig antwoord of je wel of niet melk moet drinken is er niet, luister vooral naar je eigen lichaam. Kijk hoe jouw lichaam op zuivelproducten reageert en doe waar jij je prettig bij voelt. Ik eet wel zuivelproducten zoals magere kwark, kaas, hüttenkase, melk enzovoorts. Ik merk geen verschil tussen wel of geen zuivel eten en daarnaast vind ik het gewoon erg lekker!

            MAAR NIET VOOR……

3. Zuivel kan helpen bij het afvallen.
Feit. 
Volwassenen die zuivelproducten eten vallen sneller af dan mensen die geen of nauwelijks zuivelproducten eten. Zuivel is een goede bron van eiwitten en natuurlijke vetten, deze worden langzaam verteerd waardoor je een langer verzadigd gevoel hebt, dus minder snel zin hebt om te gaan snaaien. Dus een bakje kwark is niet alleen goed voor je spieren, maar helpt ook bij het afvallen!

4. Melk is goed voor je botten.
Feit. De calcium in melk is nodig om goede botten te behouden, maar alleen calcium is niet genoeg. Ook heb je mineralen als magnesium, borium en silicium nodig voor het behoud van gezonde botten. Verder is een goede darmwerking, een goede hormoonhuishouding,  voldoende vitamine D en K ook factoren die hierin erg belangrijk zijn! Dus, alleen melk drinken is onvoldoende voor goede botten, echter zitten er in melk zeker veel voedingsstoffen die goed zijn voor je!

Conclusie:
Zuivel.. Ja of nee? Een aantal zuivelproducten bevatten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vitamines (B2,B6,B12,A & D) en mineralen (calcium, foliumzuur en zink). Daarnaast zorgt de langzame afbraak van zuivel voor minder trek zorgen wat gunstig is als je wat wilt afvallen. Ook bevatten zuivelproducten vaak eiwitten wat goed is voor spierherstel. Besluit je om zuivelproducten te eten, kies dan voor de minst bewerkte producten zonder toegevoegde suikers zoals magere kwark, hüttenkase, melk, yoghurt en kaas.
Zuivelproducten kunnen ook negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld als je lactose-intolerant bent, een koemelkallergie hebt of omdat je een opgeblazen gevoel/puistjes krijgen bij het eten van (veel) zuivelproducten. Deze effecten zijn allemaal persoonsgebonden. Dus mijn advies; luister naar je lichaam en doe waar jij je prettig bij voelt! Doe wat werkt voor jou!

Geef een reactie