Fabel & Feitjes Friday #39

Food & Mood! Voeding heeft invloed op hoe jij je voelt, op je humeur en je stemming in het algemeen. Zo fijn er bepaalde voedingsmiddelen waar je blij van wordt, waar je meer energie van krijgt of je beter kan concentreren. Vandaag een paar van deze foods voor jou op een rijtje!

1.Moe en gestrest? Eet pure chocolade!
Uit onderzoek blijkt dat door het eten van een klein beetje pure chocolade (minimaal 75%, ongeveer 40 gram) helpt om het stesshormoon, cortisol, te verlagen! Goed nieuws dacht ik zo!

2. Chagrijnig? Fruit en pindakaas!
Als je chagrijnig bent kan dit komen doordat je bloedsuikerspiegel aan de lage kant is (lees.. je bent hangry…). Je lichaam heeft behoefte aan energie, en dan het liefste suikers. Kies je in zo’n geval voor suikers uit koekjes en snoepjes, dan is de kans groot dat je na een tijdje je net zo chagrijnig of zelfs nog chagrijniger voelt dan ervoor. Eet een combinatie van een gezond product met suiker, zoals fruit, met een gezond product met wat meer vet en eiwitten.  Het vet en de eiwitten zorgen ervoor dat je suikerspiegel niet in één keer daalt (wat bij snoep gebeurt). Deze voedingsstoffen vangen de daling van je bloedsuikerspiegel op. Kies bijvoorbeeld voor een appel/banaan met pindakaas. De appel/banaan geeft je de snelle energie die je nodig hebt en de pindakaas zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt voor een langere periode.

3.Dipje? Eet producten met veel magnesium!
Serotine is bij uitstek het hormoon dat ons vrolijk maakt, en de productie hiervan hangt af van magnesium. Magnesium vind je vooral in onder andere; bananen, artisjok, tonijg, gedroogde vijgen, walnoten en bruine rijst.

4. Moeite met concentreren? Eet spinazie!
Je wordt niet alleen sterk van spinazie, het helpt je ook beter te concentreren.  Spinazie bevat veel foliumzuur, dit stofje helpt je lichaam om homocysteïne te verteren en te verlagen. Hele moeilijke woorden allemaal, maar waar het op neerkomt is dat wanneer je veel homocysteïne in je lichaam hebt dit te bloedtoevoer (met veel voedingsstoffen) naar je hersenen moeilijker maakt. En dit heb je juist hard nodig als je je moet concentreren!

Nog een grappig feitje uit de oude doos:

Vanilleyoghurt heeft een positief effect op je humeur.
Feit! Wist je dat de geur van vanille agressiviteit verlaagt (evenals de geur van sinaasappels) en een ontspannende werking heeft? In yoghurt zitten veel calcium en probiotica. Laat calcium nou net een positieve invloed hebben op ons humeur, doordat zij een signaal te geven om neurotransmitters vrij te maken die ons een goed gevoel geven. Probiotica leveren op hun beurt een positieve bijdrage aan verbetering van ons humeur, vermindering van angst en depressie. |
Combineer dus vanille met yoghurt en 1 +1 = ….

Geef een reactie