Fabel & Feitjes Friday #43

Een nieuwe F&F staat voor je klaar! Vandaag Fabels & Feitjes over de positieve effecten van beweging op je hersenen. Beweging zorgt er namelijk niet alleen voor lichamelijk fit wordt, maar ook mentaal wordt je fit van sporten! Hoe dat kan? Lees verder!

1.Door regelmatig cardiotraining te doen wordt je geheugen beter.
Cardio heeft een positief effect op ons geheugen. Dit komt doordat wanneer je fitter wordt je deel van je hersenen dat betrokken is bij leren en geheugen, de hippocampus, groeit.  Voor alle leeftijden geldt dit, dus van kind tot oudere! Ook heeft lichaamsbeweging tijdens het leren een positief effect op je geheugen op de korte termijn. Het betreft dan geen hele intensieve lichaamsbeweging, maar rustig wandelen bijvoorbeeld. Intensief sporten verhoogt namelijk je stresslevels, waardoor je geheugen juist minder wordt.

2. Sporten heeft een positief effect op je concentratievermogen.
Leerlingen die tussen de lessen door een cardio training deden van 20 minuten konden hun aandacht en concentratie beter vasthouden tijdens de lessen erna dan leerlingen die dit niet deden. Ook kinderen die na schooltijd sporten kunnen prikkels vanuit de omgeving beter negeren, beter multi-tasken en informatie verwerken en opslaan. Dus ga een rondje hardlopen voor- of na werktijd voor betere concentratie of wandel een rondje tijdens je lunchpauze!

3. Door beweging ontwikkelen je hersenen zich beter en sneller.
Beweging zorgt ervoor dat je hersenen nieuwe verbindingen legt en de oude onderhoudt. Ook wordt de doorbloeding verbetert door beweging. Kauwgom kauwen stimuleert je hersenen al! Dus kauw op een stukje kauwgom tijdens het werk of studeren en je concentratie wordt beter en je slaat dingen makkelijker en beter op.

4. Beweging kan aandoedingen zoals Parkinson of Alzheimer tegengaan.
Door de betere bloedtoevoer ontstaan nieuwe verbindingen tussen de hersencellen die het geheugen dus stimuleren in de hippocampus. Deze processen beschermen onze hersenen tegen het ontstaan van ziektes zoals Parkinson of Alzheimer.
Als die nieuwe verbindingen elke dag (ook als is het maar 30 min) gestimuleerd worden, kunnen de effecten van verouderen van de hersenen verminderen en kunnen zelfs beroertes worden voorkomen.

Verder vermindert beweging angst, verbeter het je stemming, heb je minder kans op depressies, minder stress en verhoogt het je zelfvertrouwen. Win-win-win-win!

Beweging is dus niet alleen goed voor je lichamelijke conditie. Beweging zorgt er ook voor dat je psychisch fitter wordt.  Voor iedereen,  jong en oud, is beweging essentieel. Je hoeft hiervoor echt niet dagelijks intensief te sporten, minimaal een half uur beweging is voldoende (dus ook wandelen, fietsen enzovoorts).

Geef een reactie