Fabel & Feitjes Friday #44

Vandaag Fabels & Feitjes op het gebied van (sport)voeding. Heb je sportdrank nodig als je fanatiek sport? Hoeveel calorieën moet je verbranden om 1 kg vet te verliezen? Find it out yourself en lees het hieronder!

1.Als fanatiek sporter heb je sportdrank nodig.
Fabel. Je hebt als sporter geen sportdrank nodig. Sportdranken worden veel gepromoot en de reclames doen geloven dat je prestaties echt beter worden van een AA’tje. Als je minder dan een uur sport kan je prima water drinken, sport je langer dan een uur, dan kan een sportdrank voordelen hebben omdat deze koolhydraten bevatten waar je energie van krijgt. Echter, krijg je hierna ook een energie dip vanwege de vele snelle suikers uit sportdranken. Het gaat erom dat je wat drinkt en je vochtverlies aanvult tijdens het sporten, of dit water, ranja of sportdrank is maakt niet uit. Sportdrank heeft sowieso geen positief effect op je lichaam (misschien wel mentaal) als je korter dan een uur sport.

2.Van extra eiwitten eten word je sneller gespierd.
Fabel. Extra eiwitten zorgen er niet voor dat je spieren sneller groeien. Spieren groeien namelijk doormiddel van krachttraining. Spieren bestaan echter wel uit eiwit en om je spieren te laten groeien moet je ook zeker eiwitten eten, maar sneller groeien ze er niet door. De extra eiwitten zorgen wel voor meer calorieën en hierdoor loop je het risico dat als je teveel inneemt je dus aan kan komen. Extra eiwitten kunnen er wel voor zorgen dat je sneller herstelt na een krachttraining. Eet direct na een krachttraining wat extra eiwitten, en je herstelproces wordt versnelt. Kort samengevat, extra eiwitten zorgen niet voor meer spiergroei, wel voor sneller spierherstel.

3.Vetten kan je beter laten staan voor een training.
Feit. Vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Je hebt vetten nodig, alleen kan je ze beter niet eten vlak voor een training. Vetten zijn namelijk moeilijker te verteren dan bijvoorbeeld koolhydraten (om deze reden vullen vetten vaak goed). Je kan je dus voorstellen dat je lichaam hier energie voor nodig heeft om vetten te verteren, deze energie wil je juist gebruiken voor je training! Voeg vetten (noten, vette vis, avocado etc.) toe aan de andere maaltijden, maar skip ze vlak voor je training.

Random feitjes:

Wist je dat…..
……Je ongeveer 7000 calorieën moet verbranden om een kilo vet kwijt te raken? Je moet dus ook 7000 calorieën (bovenop je normale calorieën op een dag) eten om 1 kg aan te komen. Goed om te weten he zo vlak voor de feestdagen!
……Je meer calorieën verbrand in de 23 uur dat je niet sport, dan dat ene uurtje?
……Gezond eten maakt je niet dik, teveel eten wel. Gezond of ongezond. Het gaat om het creëeren van een negatieve calorie balans. Dus meer verbruiken dan je binnenkrijgt.
……Dun zijn wil niet zeggen dat je een lager percentage lichaamsvet hebt.
…….Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt.
…….Je kunt afvallen en tegelijkertijd spieren kweken.
……Andersom ook; je kunt aankomen en nog steeds vet kwijtraken

Geef een reactie