Fabel & Feitjes Friday #7

Het is alweer tijd voor de zevende Fabel & Feitjes Friday! Voor de oplettende kijker…. Fitness is the main topic in de Fabels & Feitjes Friday van deze week!

1.Je krijgt kortere spieren van krachttraining.
Fabel! Het is onmogelijk dat je spieren korter worden als je aan krachttraining gaat doen.  Je kan alleen korte spieren krijgen wanneer je botten zouden krimpen, en dat klinkt nogal onmogelijk… Wat er met korte spieren eigenlijk bedoeld wordt, is de mate stijfheid van de spieren. Je spieren kunnen wel wat stijver worden door krachttraining. Als je dit wilt voorkomen zorg er dan voor dat je de oefening met een volledige Range of Motion uitvoert, dus voer een oefening correct uit en maak een oefening helemaal af. Op deze manier kun je zelfs leniger worden door het doen van krachttraining.

2. Je krijgt een betere lichaamshouding van krachttraining.
Feit! Door je schouders, rug en billen te trainen ga je mooier rechterop lopen. Daarnaast beschermen sterke rugspieren je ruggengraat en voorkomen/genezen ze rugklachten. Leuke bijkomstigheid van een betere lichaamshouden;  je lijkt net even een stukje langer en straalt meer zelfvertrouwen uit!

3. Samen met iemand trainen zorgt voor betere resultaten.
Feit! Een aantal dingen die je gebeuren als je samen met iemand gaat trainen:
– Je sport regelmatiger doordat je een stok achter de deur hebt.
– Wanneer je samen traint, push je jezelf meer en houd je langer vol. Hoe veel je je sportbuddy die PR ook gunt, je wilt niet de eerste zijn die afhaakt.
– Je leert nieuwe dingen en kan elkaar corrigeren op de uitvoering
And last, but not least…. Samen trainen is gewoon veel leuker! Je sleurt elkaar erdoor heen als je het zwaar hebt, maar je kan ook lekker even roddelen over iedereen die rondloopt in de sportschool of bijkletsen. Let hierbij wel op dat dit niet ten koste gaat van je training. Klets gezellig voor, tijdens de rustmomenten of na de training. Pas op dat het rustmomentje geen theekransje wordt…

4. Je ontwikkelt spiermassa door zo zwaar mogelijk te training.
Fabel! Hier moet je mee oppassen, als je met zware gewichten gaat trainen verhoog je de kans op blessures doordat je de uitvoering minder kan worden. Een correcte uitvoering van een oefening met minder gewicht, is beter voor het ontwikkelen van spiermassa. Je moet een balans zien te vinden door met de juiste hoeveelheid gewicht je spieren (bijna) uit te putten en een correcte uitviering, hier bouw je veel sneller spiermassa mee op.

5. Ik moet elke dag trainen om mijn conditie op peil te houden.
Fabel. Het hangt natuurlijk af van je trainingsdoel hoe vaak je moet trainen. Maar heel kort gezegd, is één keer per week sporten voldoende om je conditie op peil te houden. Je conditie kan je verbeteren door minimaal twee keer per week te trainen. Wil je je spierkracht en spiermassa op peil houden? Dan heb je minimaal twee trainingen per week nodig en voor spierontwikkeling heb je minimaal drie trainingen per week nodig.
Wat je trainingsdoel ook is (meer kracht of een betere conditie), de meest optimale situatie is drie keer of vaker te trainen verdeeld over de hele week.

Geef een reactie