He he, het is oké…

Hé hé, het is echt oké.
He het is oké om het even niet te weten, het is oké om fouten te maken, het is oké om niet altijd 100% goed en gezond te eten, het is oké om die training een keertje te skippen of om geen zin te hebben, het is oke om niet alles perfect te doen want dat kan ook niet. Het is oké om de controle los te laten. Want daar gaat het eigenlijk om bij alle bovengenoemde dingen. Waarom willen we dat eigenlijk zo graag… de controle? En hoe kan je proberen om iets meer de touwtjes te laten vieren? Het is niet iets wat je binnen een paar weken tijd voor elkaar krijgt, maar het is oh zo fijn als het toch lukt om iets relaxter te worden en meer rust te vinden.
Je kan namelijk niet overal de controle over hebben. Er gebeuren 1000 dingen om je heen waar je geen invloed op hebt en waar je dus ook geen controle over hebt. Je denkt misschien dat je controle hebt over jezelf, door alles perfect te plannen. Het lijkt dat je hierdoor de controle kan houden over situaties. Maar feit is zo, je kan mensen of situaties niet sturen, want alles veranderd continue en er gebeuren te veel dingen waar je niets aan kan doen, ook al had je alles nog zo goed gepland. Het enige waar je wel controle over hebt is hoe jij hiermee omgaat.
Misschien herken jij je wel in de volgende dingen:
- Je bent bang om de controle te verliezen
- Je wilt alles zelf doen en niets uit handen geven.
- Je houdt je vast aan alles wat bekend is en gaat nieuwe, onbekende dingen uit de weg.
- Je vertrouwt anderen niet bij het uitvoeren van een taak.
- Je controleert anderen bij het uitvoeren van een taak.
-Je stelt hoge eisen aan je zelf en aan anderen.
- Je wilt je zin doordrammen
- Je piekert veel en maakt je zorgen over zaken die ver in de toekomst liggen.
Kan je meer dan 7 dingen aanvinken? Dan ben je misschien wel een ‘control freak’ en blijf dan vooral doorlezen.
Waar komt die behoefte aan controle vandaan?
Vaak geldt; hoe onzekerder we zijn, hoe meer controle we willen hebben… Over alles. Ik herken dit zelf ook. Een aantal jaren terug was ik super onzeker, eigenlijk overal over. Ik wilde overal controle over hebben, dit kwam doordat er een aantal dingen gebeurden waar ik juist geen controle over had, waardoor ik juist onzekerder werd. Ik zocht de controle in alles bijhouden wat ik at, elke dag sporten, me daar volledig op focussen. Want daar had ik wél controle over.
Maar eigenlijk werkt het averechts, je denkt door controle zekerder te zijn, maar eigenlijk leidt die behoefte tot meer onzekerheid, (faalangst) en stress. Stress is niet of moeilijk kunnen accepteren en te relativeren. Je kan je dus voorstellen dat hoe beter jij onverwachte situaties kan accepteren zoals ze zijn je minder stress ervaart. Stress leidt weer tot angst, onzekerheid en de behoefte aan controle. Do you get it? Het is een vicieuze cirkel waarin je terecht komt en alles versterkt elkaar. Maar waar het op neer komt, als je de behoefte aan controle meer loslaat, ervaar je minder stress, waardoor je minder onzekerheid en angst voelt.
Wat kan helpen is je niet verzetten tegen hoe dingen zijn en ze te accepteren. Kijk naar wat er is en niet naar wat jij vindt dat er had moeten zijn. Focus je niet op het probleem, maar op de mogelijkheden van jezelf. Just, let it be.

Liefs, Jolien.

Geef een reactie