Keuzestress… Hoe kom je ervan af?

Keuzes, keuzes… Waarom is het zo moeilijk en hoe kom je van je keuzestress af?!Ik schreef weer een blog voor FitbyJulie. Lees je mee?

De keuze is reuze…

Ik ben een twijfelkont eerste klas… Ik kan ’s ochtends een kwartier voor mijn kast staan nadenken over wat ik aan wil vandaag, vervolgens naar beneden lopen om dan nog weer te staren naar een open koelkast na te denken over wat ik wil eten als ontbijt, waar ik zin aan heb. En deze twee voorbeelden zijn nog maar ieniemienie keuzes in het leven. Laat staan als het gaat over de ‘grote’ beslissingen… Ik kan er gewoon dagen (en nachten) over nadenken en er buikpijn van krijgen. Keuzestress is dus echt een ding. Het wordt omschreven als

“Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Niet alleen de complexiteit van de keuze speelt mee, ook het enorm toegenomen aantal keuzes zijn belangrijke oorzaak van keuzestress.”

Wat maakt het zo moeilijk om keuzes te maken? Je kan de verkeerde keuze maken, je kan een ander benadelen, een ander verwacht iets van je, je verwacht iets van jezelf, er zijn teveel keuzes etc etc. En wat kan je er dan tegen doen?

Laten we even vooropstellen dat je nooit de perfecte keuze zal maken. En trouwens, wat is nou de juiste keuze? Heb je dan het minste spijt, is het de beste keuze, de snelste keuze? Geen idee… Hoe meer keuze je hebt, des te banger je wordt om niet de juiste keuze te maken. En hoe banger je bent, des te groter je de neiging hebt om dan maar niets te kiezen. Dit is gewoon de makkelijke weg, maar weet dat geen keuze ook een keuze is.. Vat je hem nog? Als je geen keuze neemt doordat je zo perfectionistisch bent, dan gebeurt er niets. Je maakt altijd imperfecte keuzes, en dat is oké. Onthoudt dat je de perfectie keuze niet kan maken, omdat je simpelweg niet in de toekomst kan kijken én omdat zelfs de beste keuze er minder goed op wordt als je er zoveel stress van krijgt! Neem genoegen met goed genoeg.

Wist je dat hoe meer keuze je hebt, des te moeilijker het is om een keuze te maken? Zorg dus voor minder keuzemogelijkheden, ga filteren. Less is more. Schrijf alle mogelijkheden op en weeg de voor- en nadelen van elkaar af. Elimineer één voor één de keuzes tot je er 2-3 over hebt. Dit zou het al een stuk makkelijker moeten maken.

Kies een tijd met jezelf (of een ander af) wanneer je de knoop moet doorhakken. Het is verleidelijk om maar te blijven wikken en weken, te twijfelen tussen twee opties. Misschien voelt dat zelf een beetje veilig, want je hebt nog geen keuze gemaakt en deze ook nog niet uitgesproken. Dus je stelt (nog) niemand teleur en maakt nog niemand blij. Kies een deadline wanneer je je keuze moet maken.
Denk daarbij aan jezelf. Het is JOU keuze. Bij keuzes maken zijn we geneigd om de mening van anderen te betrekken en na te denken over wat anderen wat ons vinden of wat zij over onze keuze vinden. Ik snap het helemaal, super herkenbaar. Maar uiteindelijk gaat het om jouw leven en ben jij degene die de keuze moet maken op basis van wat jij wilt!

Neem een risico. Je kan de toekomst niet voorspellen, dus het maakt niet altijd uit welke keuze je maakt. Daarbij… Een heleboel keuzes zijn niet definitief, oke oke… je kan een kind niet terugstoppen in de baarmoeder, maar je kan een muur gewoon weer oververven, je huis weer verkopen of toch voor een andere baan kiezen. Het is niet zo dat als jij een keuze maakt je daar de rest van je leven aan vast zit. Fouten maken mag, het is oké, je leert ervan, je ontwikkelt jezelf en je leert ervan. Je zal merken als de knoop eenmaal is doorgehakt je meestal tevreden bent met je keuze. Simpelweg omdat je graag de juiste keuzes maakt. Dus je zult de gemaakte keuze sneller voor jezelf rechtvaardigen en hier achter staan. Soms moet je het gewoon DOEN!

XOXO    Liefs Jolien                       

Geef een reactie