Lekker druk of ‘lekker’ druk?!

Ik schreef weer een blog voor FitbyJulie. Lees je mee?

Ben jij druk, gewoon druk of lekker druk?! Klinkt verwarrend? Niet als je het onderstaande stuk leest. 

We leven in een hectische wereld waarin veel van ons verwacht wordt en waarin we veel van onszelf verwachten. Iedereen kent wel van die periodes dat je van de ene naar de andere taak springt zonder stil te staan bij wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Van die dagen dat je alleen maar achter de feiten aan loopt en afspraak na afspraak hebt staan. We leven in een wereld waarin ‘druk zijn’ de standaard lijkt te zijn. En als druk zijn de standaard is, zijn we dan nog wel druk? Of is het normaal aan het worden?

Vraag een bekende, vriendin, familielid, of een onbekende hoe het gaat en 80% zegt het ‘druk’ te hebben. Als een collega aan je vraagt hoe het gaat en je zegt; ‘Nou vandaag heb ik toch een rustige en ontspannen dag gehad op het werk’ is dat wel oké? Moet je druk zijn om productief te zijn? Of heb je nou ook eenmaal van die periodes ertussen zitten waarin het rustig is, en is dat ook oké…  Don’t get me wrong, ik zeg ook vaak dat ik het druk heb… Ik heb m’n werk, ik waterpolo, ik heb een eigen site, ondertussen onderhoud ik een sociaal leven… Ik ren ook vaak van hort naar her en plan op mijn vrije dag veel afspraken in waardoor ik toch nog lichtelijk gestrest ben… op mijn vrije dag wel te verstaan. Maar waarom doen we dit? We maken onszelf vaak zo druk en we vinden onszelf in periodes van drukte ook best wel een beetje zielig. Want oh god, wat heeft die meid het druk. Ik snap soms niet hoe ze het doet. En weet je, als iemand zoiets over mij zegt dan voelt dat nog ‘goed’ ook. Als een soort compliment of blijk van waardering ofzo. Eigenlijk is het vreemd dat je daar een goed gevoel van krijgt. Natuurlijk als je een drukke periode hebt gehad en je hebt het allemaal in handen, je redt de deadlines, haalt je targets,  noem maar op.. Dat geeft een soort kick, zo van “Dat heb ik toch mooi maar even weten te managen”. Maar is het niet iets waar je steeds meer en meer van nodig hebt? Maak je jezelf niet steeds drukker en haal je jezelf daardoor steeds meer en meer op de hals? Ik word soms gewoon onrustig als ik een dag niets te doen heb. Waarom kan ik niet gewoon op mijn vrije dag ook echt rustig aan doen?! Ik weet hier zelf ook geen antwoord op, maar ik weet wel wanneer ik mezelf voorbij loop en wanneer ik het even wat ‘rustiger’ aan moet doen. Eigenlijk kom ik dan weer op mijn vorige blog uit; ‘He he, het is oke om een keer je training te skippen omdat je écht een drukke week hebt gehad en even behoefte hebt aan een avondje bankhangen”. Als je er zelf oké mee bent, dan is het toch ook gewoon zo?!
Hoe kan je er nou voor zorgen dat je (ondanks de drukte) een beetje rust inbouwt?

  1. Doe één ding tegelijk. Dit is voor mij een lastig puntje… Ik ben dan wel een vrouw, maargoed… Als ik druk ben in mijn hoofd dan doe ik alles tegelijk. Dan loop ik als een kip zonder kop door het huis. Sta ik het ene moment een cake te bakken, zo sta ik drie seconden later boven om de was op te halen.. Want ja, dat schoot me ineens te binnen. Gevolg; ik loop met een volle wasmand door de keuken naar de wasmachine en stoot per ongeluk de bak met cakebeslag om. Resultaat; de hele vloer onder het beslag. Dit soort dingen gebeuren mij regelmatig… Ik noem het zelf geoganiseerde chaos, maar eigenlijk is het gewoon ontzettend knullig, want die wasmachine had 10 minuten later ook wel aan gekund…
  2. Doe minder. Je hoeft niet alles te doen wat anderen ook doen, dus is niet haalbaar en levert je alleen maar meer stress op. Doe minder en doe alleen dingen waar jij een goed gevoel bij hebt. Vooral dat laatste!! Doe waar JIJ je goed bij voelt!!
  3. Doe dingen met aandacht. Focus je op één taak en wees met je volle aandacht bij de dingen die je doet (dit om situatie van punt 1 te vermijden….)
  4. Neem een korte pauze. Doe dingen niet gelijk achter elkaar, maar neem een korte pauze tussen twee taken. Zo kan je de ene taak goed afsluiten en van je af zetten en jezelf weer opladen voor een nieuwe taak. Komt op hetzelfde neer right? Eerst die cake in de oven, dan de was in de wasmachine.. Ooit leer ik het.
  5. Focus je op het heden. I must admit, deze vind ik zelf ook lastig… Maar het is oh zo waar. Feit is dat het verleden is geweest en deze kan je niet meer veranderen. De toekomst is onzeker, kan je niet voorspellen en de meeste dingen waar jij je druk over maakt zullen waarschijnlijk nooit gebeuren. Stop met piekeren over het verleden of de toekomst en vergeet niet in het nu te leven. Geniet van wie je nu bent, wat je nu doet en laat de controle los over wat er allemaal zou kunnen gebeuren als…
  6. Go offline – altijd bereikbaar, altijd alle berichten meteen binnenkrijgen, niets willen missen.. Dit zorgt ervoor dat je altijd een soort druk voelt dat je moet reageren. Zeg eens even een gedag tegen social media, internet, apps en berichten.. Tenminste voor een paar uur per dag. Dit helpt om rustig te worden in je hoofd en je hebt veel tijd over voor andere dingen! Er zijn verschillende apps die bijhouden hoeveel jij op je telefoon zit. Trust me, best wel shocking om te zien hoeveel uur per dag jij naar je schermpje zit te turen. Probeer het eens uit en ga eens een tijdje helemaal offline.
  7. Leef minder hectisch. Voorkom dat je dag in dag uit op de automatische piloot leeft. Leef rustig en met aandacht op de dingen die je doet. Leer genieten van de kleine geluksmomentjes, iets wat ik heb geleerd de afgelopen maanden. Even stilstaan bij de kleine dingetjes waar je blij van wordt.

Probeer eens één (of meerdere) van deze tips uit de komende week. Ik ga me meer focussen op één ding tegelijk doen (scheelt weer schoonmaakwerk) en meer offline gaan. Wat ga jij doen?

Geef een reactie