Wortel-pompoenfalafel

Zelf falafel maken lijkt een heel werk, maar het valt eigenlijk reuze mee en het is ook nog eens een stuk gezonder dan de gefrituurde falafel van de döner tent!

Falafel wordt gemaakt van kikkererwten, en laten die nou vol zitten met vezels, mineralen, ijzer en eiwitten. Om deze reden is deze peulvrucht heel geschikt om toe te voegen aan je voeding als je bijvoorbeeld weinig vlees of helemaal geen vlees eet. Je kunt kikkererwten verwerken in salades en curry’s of je kunt er deze wortel-pompoenfalafel mee maken!

Wat heb je nodig (voor ongeveer 25 stuks)?
– 400 gram kikkererwten (uit blik)
– 100 gram pompoen
– 100 gram winterpeen
– 1 rode ui
– 1 teentje knoflook
– 1 ei
– 1 handje peterselie
– 2 theelepels paprikapoeder
– 1 eetlepel (volkoren) paneermeel
– Olijfolie of kookspray
– Peper & zout

Hoe maak je het?
1. Snijd de ui, peterselie, knoflook, pompoen en winterpeen in kleine stukjes. Foto 14-02-16 16 17 38
2. Verwarm een scheutje olijfolie of kookspray in een pan. Bak vervolgens ongeveer 5-6 minuten de ui, peterselie, knoflook, pompoen en winterpeen samen met de paprikapoeder, peper en zout. Haal het daarna van het vuur.
3. Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze nog een beetje droog.
4. Doe de kikkererwten in een keukenmachine samen met de gebakken groenten tot een grof mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en mix het nog even goed door elkaar tot het wat fijner wordt.
Het zal nooit helemaal glad worden.
5. Haal het falafel mengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Voeg 1 eetlepel (vokoren) paneermeel toe en mix het met je handen door elkaar. Vind je het mengsel nog te nat? Voeg dan wat extra paneermeel toe.
6. Maak nu ongeveer 25 balletjes met je handen en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
8. Doe de falafel ongeveer 15-20 minuten in de oven, keer ze na 10 minuten om. Als ze goudbruin zijn geworden en een knapperig korstje hebben gekregen zijn ze klaar en kan je ze uit de oven halen. Serveer ze met een (spelt)pitabroodje en wat salade!

Voedingswaarden per falafel (bij 25 balletjes):
30 calorieën
0,8 gram vet
3,4 gram koolhydraten (waarvan 1,3 gram vezels)
1,7 gram eiwitten.

0 thoughts

Geef een reactie