Identiteit: Wie ben ik? Wie ben jij?

New blog. Elke maand ga ik een blog schrijven voor Fitbyjulie! Julie Diepemaat en ik kennen elkaar al een hele tijd, we hebben bij elkaar in de klas gezeten toen we beiden Maatschappelijk Werk & Dienstverlening studeerden (al weer 3 jaar geleden….) Nu dus samen aan het bloggen! Lees je mee met mijn eerste blog?

Jouw identiteit; wie ben jij?! De allereerste blog van onze eigen huis-, of moet ik zeggen; boogpsycholoog. Jolien en ik gaan all way back toen we samen in de klas zaten aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Terwijl Jolien de iets serieuzere studente was, sliep ik graag uit als ik weer eens een nachtje had doorgehaald. Jolien is 24 jaar, werkzaam als psychologe in een verslavingsinstelling, een multitasker, foodie, lief, maar een georganiseerde chaoot en noemt zichzelf af en toe onzeker. Dat is nergens voor nodig, vinden wij toch?!

Ik wil jullie graag meenemen in de wondere wereld van jouw mind. Vandaag te beginnen met wie je bent… Je bent namelijk je hele leven door aan het zoeken naar wie je bent, je bent je identiteit constant aan het vormen, bijschaven en ontdekken. Zo ook ik dus.

Denk er maar eens over na. Schrijf eens allemaal op wie jij bent. Je hebt ongelofelijk veel rollen in jou leven. Vanaf het moment dat je geboren bent heb je namelijk al de rol van dochter of zoon, zusje of broertje, kleindochter of kleinzoon, nichtje of neefje etc. En dan ben je net 1 sec op deze wereld. Best bijzonder.. In je hele leven door hoor je bij groepen en in elke groep heb jij een andere rol. Zelfs als je niet aanwezig bent in een groep heb je nog steeds dezelfde rol.
Je identiteit wordt grotendeels bepaald door je relatie tot anderen. Volgens een Amerikaans psycholoog zijn er ongeveer vier soorten identiteit. Je persoonlijke identiteit (bv; ik kan goed sporten, ik ben creatief, vriendelijk), je sociale identiteit (ik ben psycholoog), je collectieve identiteit (ik ben Heracles supporter) en je relationele identiteit (ik ben dochter, vriendin etc). Hoe jij je zelf in eerste instantie omschrijft zegt iets over hoe jij jezelf ziet in relatie tot anderen. Dus schrijf nu voor jezelf maar even op wie jij bent. Hoe zou jij jezelf omschrijven naar een ander? Ik wacht!
Klaar? Oke, dan gaan we verder.

Wat heb jij bovenaan je lijstje staan? Zijn dit persoonlijke eigenschappen of dingen die je goed kunt? Dan word je identiteit het meeste bepaald door interne aspecten, dat wat je van binnen bent, je gevoelens en gedachten. Dit is wie je bent en wat je denkt te zijn. Dit betekent dat je erg streng voor jezelf kan zijn doordat je niet aan je eigen verwachtingen kan voldoen, aan de andere kant trek je je weinig van anderen aan en doe jij je ding.
Heb je jezelf meer omschreven in vormen van wat jij bent naar de buitenwereld/maatschappij. Dan je jouw rol in de maatschappij belangrijk voor jou gevoel van identiteit. Je werkt graag samen met anderen en vind het belangrijk wat anderen van je vinden. Je stopt dan ook veel tijd in vrienden/familie. Ze zullen jou ook zien als een sociaal persoon. Valkuil voor deze mensen is dat je je te veel laat leiden door wat anderen van je vinden en je bang bent om te falen, niet voor jezelf, maar richting anderen. Je wilt je graag bewijzen richting anderen.
Omschrijf je jezelf als onderdeel van een bepaalde groep waar je inzit of in hebt gezeten? Dus, ik ben een Nederlander, supporter van een bepaalde club etc, Dan is je familie, nationaliteit of groep waarin je zit belangrijk voor je. Jij vindt onderling respect in een groep belangrijk. Het bij een groep horen geeft je een gevoel van zekerheid, maar je kan hier ook zo ver in opgaan dat je jezelf wegcijfert en helemaal opgaat in de normen, waarden en gedragingen van die groep.
Ten slotte is daar de relationele identiteit, en zoals deze identiteit eigenlijk al zegt, hecht je veel waarde aan goede en intieme relaties. Je omschrijft jezelf als dochter/zoon, partner, vriend(in) etc. Je hebt liever een klein groepje echt goede vrienden dan een hele groep oppervlakkige. Je zet de relatie met deze personen vaan op de eerste plaats en je hebt het gevoel de ander ook echt goed te kennen. Voor deze mensen geldt eigenlijk hetzelfde als hiervoor, zolang het van beide kanten komt is het prima, maar pas op dat je jezelf niet wegcijfert.
Heb je een idee gekregen welke identiteit er bij jou het meeste naar voren komt? Is dit de rol waarin je je het gelukkigst voelt en het meeste tot je recht komt? Waarschijnlijk wel! Maar misschien merk je nu ook wel dat je je misschien te veel laat leiden door de mening van anderen of van wat anderen van je zouden kunnen denken (leuk onderwerp voor de volgende keer by the way), dan kan het tijd zijn om daar wat verandering in aan te brengen! Het allerbelangrijkste, doe wat voor jou goed voelt!
XOXO Jolien

Geef een reactie