Fabel & Feitjes Friday #12

Week 12, which means… Fabel & Feitjes Friday numero 12!  Vijf random Fabels of Feitjes staan weer voor je klaar! Deze week staat weer in het teken van Gezondheid. Word je gelukkig van knuffelen? Reageer en leer je sneller na het drinken van een glas water? Keep on reading….

1. Van knuffelen word je gelukkig.
Feit! Dus geef iemand vandaag eens een dikke pakkerd, want een knuffel van 20 seconden zorgt er al voor dat je lichaam het stofje oxytocine afgeeft. Dit is een hormoon en neurotransmitter en dit stofje zorgt er onder andere voor dat je bloeddruk omlaag gaat, je minder stress voelt en je gelukkiger voelt.

2. Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen.
Feit. Vrouwen slapen gemiddeld een half uur langer dan mannen per nacht en dit ook nodig hebben. Dit komt doordat vrouwen gedurende de dag meerdere dingen op hetzelfde moment doen, het welbekende multitasking, hierdoor hebben de hersenen van een vrouw ’s nachts meer tijd nodig om te herstellen. Daarnaast krijgen vrouwen, eerder dan mannen, last van een ochtendhumeur als gevolg van te kort slapen. Dus.. Mannen, laat ons vrouwen nog een half uurtje langer liggen…

3. Eens hooikoorts, altijd hooikoorts.
Fabel. Dit is niet waar, je kan over hooikoorts heen groeien. De meeste mensen krijgen tussen hun 10e en 30e last van hooikoorts en groeien vanzelf over de hooikoorts heen.

4. Je BMI is een goed meetinstrument voor het bepalen van een gezond gewicht.
Hmm.. feit en fabel.. Je BMI (Body Mass Index) geeft over het algemeen een redelijk goed beeld van je gewicht. Het zegt iets over je gewicht in combinatie met je lengte en leeftijd, dus het geeft een breder beeld dan je gewicht alleen. Alleen geeft het in sommige gevallen minder betrouwbare uitkomsten, bijvoorbeeld als je veel spiermassa hebt (spieren wegen meer dan vet) of door een of andere reden veel vocht vasthoudt (door medicijngebruik etc.). Wil je daarom een betrouwbare meting? Combineer de BMI dan met andere metingen zoals je buikomvang en/of vetpercentage.

Maar…. Persoonlijk vind ik dat je je niet te veel op scores of percentages zoals je gewicht, BMI en vetpercentage moet focussen, maar meer op hoe jij je voelt. Natuurlijk is het fijn om een gezond gewicht te hebben, maar staar je niet blind op dat getalletje op de weegschaal. Als jij je prettig voelt bij hoe je eruit ziet en gezond bent, wat maakt dat ene getalletje dan uit! It’s just a number…

5. Na het drinken van water reageer en leer je sneller.
Feit! Na het drinken van een glas water kan je wel tot 14% sneller reageren! Dit geldt alleen voor taken waarbij je je hersenen aan het werk zet. Dus ga je aan de studie, zorg er dan voor dat je goed blijft drinken, want als je hersenen maar een klein beetje zijn uitgedroogd heeft dit al een grote invloed op jou leerprestaties.

Geef een reactie