Suikervrije Granola

Muesli, Cruesli, Granola… Whatever you want to call it. Het lijken vaak gezonde keuzes als het gaat om ontbijtgranen, maar in de meeste ontbijtgranen zit erg veel suiker. Cruesli’s bijvoorbeeld bestaan vaak voor 30-50% uit suiker (rietsuiker, kristal suiker, stroop enzovoorts). Zelfs als je denkt gezond bezig te zijn en voor een Granola te kiezen met alleen honing als zoetmiddel kunnen de suikers hoog oplopen tot wel 10 gram per portie, dat zijn 3 à 4 suikerklontjes… Tijd om dat eens aan te pakken! Deze Granola bevat per portie maar 0,4 gram suiker, maar is wel lekker crunchy! Door eiwitten te gebruiken is de Granola lekker knapperig, maar bevat het nagenoeg geen suiker. Zeker het proberen waard! Je kan zelf toevoegen wat je lekker vindt, zoals noten, pitten/zaden etc. Leef je uit!

Wat heb je nodig?
– 160 gram havervlokken of havermout
– 50 gram ongezouten, rauwe noten
– 15 gram pompoenpitten
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
– 1/2 theelepel zout
– 3 eiwitten

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 100 graden Celsius.
2. Doe de havervlokken/havermout, de ongezouten noten, pompoenpitten, kaneel, koek- en speculaaskruiden en zout in een grote kom.
3. Split het eigeel van het eiwit en klop de eiwitten op tot ze stijf zijn (het eigeel kan je weggooien). Je kan checken of de eiwitten goed zijn opgeklopt door de kom ondersteboven te houden, blijft het eiwit in de kom zitten? Dan zijn ze goed!
4. Doe de opgeklopte eiwitten bij de havermout etc en spatel alles door elkaar.
5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de havermout over de bakplaat. Schuif hem nu in de oven voor 70 minuten op 100 graden. Na 70 minuten is het klaar en laat je het goed afkoelen voordat je het in een luchtdichte pot/bak doet. Je kan de Granola tot een week bewaren in een afgesloten bak!

Voedingswaarden per portie (1/8e deel of 30 gram):
136 calorieën
5,8 gram vet
12,9 gram koolhydraten (waarvan 3 gram vezels)
5,7 gram eiwitten

Geef een reactie